Det ble enstemmig klappet i gjennom da selskapet avholdte sitt mye omtalte ekstraordinære årsmøte lørdag formiddag. Det skulle man på forhånd tro at skulle markere det store vendepunktet for nordnorsk travsport. Det ble det på mange måter ikke. I stedet var interne stridigheter på en slags merkelig måte trykket på en slags pauseknapp mens man skulle velge inn et fullverdig styre i Totonor.

– Jeg ser fram til å påta meg oppgaven med å lede Totonor-styret videre i tida framover, sier Hole.

Ny organisering

At gårdbrukeren og juristen fra Lesja skulle være mannen som var pekt ut til å lede Totonor i tida framover, var det nok ikke alle som så komme. Ikke fordi traventusiasten, med verv i Det Norske Travselskaps domsutvalg og 12 år bak seg som ordfører i Lesja, er noe dårlig valg for oppgaven. Likevel hadde kanskje mange forventet at den fremtidige styrelederen skulle ha en tilknytning til landsdelen.

– Vi har jo et håp om at det skal være en nordnorsk representant som tar ledervervet i styret når Totonor skal avholde sin ordinære generalforsamling i mars, sier DNT-representanten som ble innstilt i lederposisjonen av valgkomiteen bestående av Terje Bø, Ragnar Storå og Ragnhild Olsen.

Nye tider

Hole har ambisjoner om å snu den vanskelige trenden som den nasjonale travsporten er inne i.

– Det generelle hestepopulasjonen har vært nedadgående en stund nå. Så er det også slik at deltakerne i travsporten ikke har fått den samme uttellingen som samfunnet ellers. Derfor er det viktig å klare og skape en økonomi i sporten som gjør det mer attraktivt for aktører i sporten å kunne drive på med idretten, sier Hole.

Han understreker også at man kan møte på fremtidige endringer i hvordan idretten skal finansieres.

– Det blir stilt krav til hver enkelt bane på en noe annen måte enn hva som har vært tilfellet til nå. Det er sagt og bestemt i gjennom vedtak hvordan virksomheten skal deles og finansieres. Vi skal drifte Totonor i samsvar med de krav som myndighetene har satt, sier Hole.

– Tida fram imot det ekstraordinære møtet i Totonor har vært preget av konflikt. Har du gode råd for hvordan man kan samle travsporten i nord til felles beste for alle?

– Jeg har ikke direkte kjennskap til konflikten og interessemotsetninger i denne regionen. Men det vil jeg nok ha ganske snart. Jeg oppfordrer alle til å forsøke å samles gjennom felles interesse for nordnorsk travsport, sier Hole.

Drama rundt fullmarker

I et ikke altfor dramatisk ekstraordinært årsmøte var den største dramatikken knyttet til hvem som faktisk var berettiget til å avgi sin stemme under valget av styret i Totonor. For da fullmarkskomiteen bestående av Kurt-Roger Pedersen fra Midt-Finnmark Travlag og Ragnar Storå fra Harstad og Oppland Travlag så over de innkommende fullmaktene til delegatene, ble det stilt spørsmål ved Anne Rasmus fullmakter fra Tanafjord og Tana og Varanger travlag.

– Travlagene har verken vært aktive, eller vært bidragsytende på de siste utgavene av nordnorsk høstkonferanse. De har svært få medlemmer og har heller ikke sett noe regnskap de siste årene. Derfor stiller jeg spørsmål ved om de skal være stemmeberettigede i denne sammenhengen, sier Pedersen.

Enden på visa ble at de to fullmaktene ble stemmeberettigede da Børre Ertzaas posisjon som styremedlem fikk et benkeforslag i form av Dag Sandvik. Den stemmegivningen vant Ertzaas 10-9.

Totonor-styret består nå av leder Per Dag Hole, nestleder Rune Halsos og styremedlemmene Marion Klette, Børre Ertzaas og Marit Strand Fredriksen. 1. varamedlem ble Dag Sandvik, mens Odd Geir Olsen ble 2. varamedlem.