HIL-treneren har fulgt debatten rundt den lokale fotballen nøye. Det er ikke lenge siden at HILs a-lagstrener hadde en blokk med 60 navn knyttet til HILs b- eller c-lag. Nå er situasjonen slik at rekruttene i 4.-divisjon ikke har maktet å stille til kamp  ved to anledninger. Men klubben er ikke alene om å merke at rekrutteringen til den desidert største lokale idretten er svekket. Det er også en trend som kan bekreftes hos flere andre lokale klubber.

– Når jeg trener på helsestudioet møter jeg på stadig flere tidligere fotballspillere. De har valgt denne formen for trening i stedet for å fortsette fotballsatsingen. Det er en av de store arenaene som vi taper våre spillere til. Og avskallingen er stor nå. Både på toppen og i de aldersbestemte årgangene. Det er absolutt en bekymringsverdig utvikling, sier Olsen.

Ønsker det komfortabelt

HILs a-lagstrener er nøye med å presisere at han ikke har noe som helst imot styrketrening, ja snarere tvert om. Men han konstaterer likevel det faktumet at mange unge spillere har lagt fotballen på hylla til fordel for en aktivitet som er langt mer komfortabel.

– Det er ingen tvil om at man er nødt til å ofre mye når man binder seg til fotballen på et høyt nivå. Man er nødt til å gjøre en klar prioritering som binder deg til fotballen, både i hverdagen og i helgene. Samtidig kan det også være sånn at man ikke nødvendigvis blir belønnet for innsatsen som man legger ned, påpeker Olsen, før han utdyper:

– Tilbakemeldingen er at det greiere å trene når det passer, og heller få personlige resultater av å bygge kropp, sier HIL-treneren om det han mener er den nye trenden blant ungdommen.

Negativ trend

Han understreker at det også har blitt merkbart for årets HIL-tropp.

– Før var vi en klubb som rekrutterte nye spillere, både lokalt og i fra regionen rundt oss. Slik er det ikke lenger. Før årets sesong sendte vi henvendelser på spillere i øst og vest. På generelt grunnlag har vi fått nei til svar. Det gjelder både klubbene i regionen og lokalt. Når dette er den generelle trenden, så mener jeg at vi er nødt til å stille oss ett viktig spørsmål, sier Olsen, før han fortsetter sin argumentasjon:

– Er det alle de som ikke trigges av å signere for HIL som har et problem, eller er vi nødt til å gå litt i oss selv?

HIL-treneren svarer delvis på spørsmålet:

– Vi må bli mer profesjonelle enn vi er i dag. I stedet for at spillere må gis fri fra treningshverdagen for å tjene penger på sin deltidsjobb, så skulle vi kunne tilby våre spillere litt økonomisk kompensasjon i våre kontrakter. Da kan vi også kreve at spillerne skal trene med oss i stedet for å bruke tida på deltidsjobben. Her har vi etter min mening en lang vei å gå for å være attraktiv nok i konkurranse med veldig mange andre tilbud i dagens samfunn, sier Olsen.

– Men jeg tror at et viktig steg er å makte og ta steget opp til allnorsk 2.-divisjon.

Helhetlig plan

HIL-treneren mener også at klubben må legge en plan som tar sikte på en framtid på et høyere nivå enn dagens tilværelse i 3.-divisjon.

– Vi er nødt til å komme opp med en helhetlig plan for hvordan vi skal ta steget opp på allnorsk 2.-divisjon. Skjer ikke det innen  relativt kort tid, vil vi trolig stangnere til et jevnt 3.-divisjonsnivå. Da vil vi få store problemer med å mobilisere et nivå som tar oss tilbake dit vi vil være. Men dette krever også midler. Derfor krever en slik prosess også støttespillere i næringslivet.

– Hit er vi nødt til å komme raskt. For en by med 25.000 innbyggere bør absolutt ta mål av seg å ha et lag som kriger i toppen av 2.-divisjon, sier Olsen.