Et firesifret antall deltakere klarte ikke å konkurrere mot Hilde Aders, som kommer fra Kvæfjord. Da hun kom i mål med hundrevis av tilskuere som så på var det langt bak til neste konkurrent.

Aders kom i mål på tiden 2.54.29. Neste konkurrent i mål var Camilla Frejd med tiden 3.07.18, altså nesten 13 minutter bak Aders. Tredjeplassen tok Mari Kråtemo Finnerud på tiden 3.08.53.

– Åh, det er så gøy å komme først. Oslo Maraton er jo et stort løp, og det er tungt løp. Når jeg da kommer først over mål føles det fantastisk, sier Aders, som representerer Tromsø løpeklubb.

Rutinert

Det er ikke første gang at Aders vinner Oslo Maraton. Også i 2015 knuste hun konkurrentene, og kom først i mål. I fjor kom hun på andreplass, mens hun altså i år gjentok bragden fra 2015.

Tidligere i uka hadde Aders fryktet at hun skulle gå glipp av løpet da det nærmet seg SAS-streik. Slik ble det altså ikke, og etter helga kan Aders ta med seg nok en medalje hjem.

– Da jeg vant Oslo Maraton for første gang var jeg skikkelig overrasket. Det var ikke noe jeg kunne ha sett for meg. I år visste jeg derimot at jeg kunne vinne. Man blir mer og mer returnert, og det var naturligvis seieren jeg gikk for. Man må være fysisk og psykisk sterk. Derfor ble det også seier, sier hun.

Tungt løp

Aders har de siste årene løpt til topps i en rekke løp både internasjonal og lokalt.

– Dette er noe av det tøffeste jeg har løpt. Det var veldig mange høydemeter og bakker, og detvar svært tungt. Det var forferdelig og grusomt, og derfor var det fint å komme i mål, sier hun.

Oslo Maraton, som er på 42,2 kilometer, består av en halvmaratonløype som blir sprunget i to runder.

– Jeg forsto i andre bakke at dette ville bli tungt, for da gruet jeg meg allerede til neste runde. Maraton er tøft, men denne løypa var ekstra tøff. Det ble bra mange høydemeter. Jeg snakket med hun som kom på tredjeplass, og hun stoppet et par ganger opp i den tøffeste bakken, sier hun.

Lite krefter

– For å være helt ærlig føler jeg ikke at jeg taklet løypa så bra, men bare at jeg taklet den helt greit. Da det var syv kilometer igjen av løypa følte jeg at jeg ikke hadde noe mer å gå på. Likevel er det slik at hvis man har løpt 35 kilometer, og det er syv kilometer igjen, da fullfører man løpet, sier Aders.

I både motbakke- og terrengløp har Aders hevdet seg i, og hun dro derfor til Oslo med en erfaring som i større grad skilte seg ut fra konkurrentene.

– Jeg er vant i tøffe motbakker, og er kanskje sterkere på denne type løyper sammenlignet med konkurrentene. Jeg visste at jeg kunne vinne, og jeg hadde så voldsomt lyst til å gjøre det, at det var det som holdt meg i gang, sier hun.

Elsker å trene

Det er mye trening som ligger bak helgens prestasjoner.

– Det er mye hard trening, og det er mange lange og tøffe økter. Jeg elsker å løpe, og da går det helt fint, sier Aders.

Den meriterte løperen gir mye skryt til lagkameratene sine etter seieren.

– Det viktigste for meg når jeg konkurrerer er at jeg har et godt treningsmiljø. Jeg har noen lagkamerater som jeg trener veldig godt sammen med. Jeg tror det har alt å si, for vi kan pushe hverandre og bygge hverandre opp på en god måte, sier hun.