Medkilas spillende trener er oppgitt. Han har med interesse fulgt Harstad Tidendes artikklserie om den store økningen av kort som deles ut i lokalfotballen. Han er ikke overrasket. Likevel mener han at det er et par elementer i denne debatten som foreløpig ikke er kommet fram.

– Jeg skal ikke påstå at vi ikke har et forbedringspotensial når det kommer til å sanke kort. Men dette handler også om dommerne og deres måte å tolke regelverket på, sier Medkila-treneren.

Hans lag har fått 37 gule og fire røde kort på 18 serierunder.

Kommunikasjon

Gjennom ti år som spiller, hvorav to av dem har vært som en del av et trenerapparat, har Bergland sett tendensen.

– Dette ønsket jeg en dialog med Hålogaland Fotballkrets om før sesongen. Her foreslo jeg at vi gjerne kunne få i stand et møte, slik at vi kunne prøve å forstå hvor lista skulle legges denne sesongen. Det fikk jeg aldri noe svar på, sier Bergland.

– Det man fort så var at det ikke fantes noe som helst takhøyde i dømmingen. Spontanutbrudd ble med en gang

bestraffet med kort. Man kunne knapt spørre om hvorfor dommerne dømmer som de gjør. Resultatet av denne nye linja er at det har blitt delt ut mange unødvendige kort. Det har igjen slått seg ut i langt flere suspensjoner enn nødvendig. Blant annet har mange blitt straffet for språkbruk. Her i Nord-Norge mener jeg at man kan vise en langt annen toleranse for dette enn vil har opplevd fra dommerhold denne sesongen, sier Bergland.

– Fortvilet situasjon

Treneren er redd for at det han mener er manglende forståelse og en arroganse fra dommerhold, er med på å ta luven av en lokalfotball

– Det er frustrerende å ta runden med spillere i stallen akkurat nå. Flere av dem teller på knappene og lurer på om de skal legge fotballsatsingen på hylla. Det begrunner de ikke med manglende sportslige resultater. Derimot er det måten som man blir møtt på av dommere, som er et viktig del av vurderingen for hvorfor de sliter med å finne motivasjonen til å legge ned mye tid og ressurser på fotballen, sier Medkila-treneren.

Dialog

Dommerutvikler i Hålogaland Fotballkrets, Svein Rist, mener at inntoget til en rekke yngre dommere er litt av årsaken til en høyere kortandel i 2017-sesongen.

– Det er alltid lettere å komme til en klubb og si takk for sist enn å være helt ny. Erfaring er noe som man erverver etter hvert. Samtidig er det slik at ingen krever at unge spillere skal prestere som en erfaren spiller. Da får man lov til å gjøre feil, og lære av det. Slik bør det også være på dommersida. Uten dommere, ingen kamp, sier Rist.

– I år kom henvendelsen for sent til at det lot seg gjøre. Vi kan ikke gå i dialog med hver og en klubb separat, men kan godt ta et møte med representanter for samtlige klubber i god tid før seriestart. Dette kan vi eksempelvis gjøre foran 2018-sesongen, sier Rist.

FAKSIMILE: Harstad Tidende har denne uke hatt søkelys på den kraftige økningen i utdelingen av gule og røde kort i fotball.