Vil se både HIL og Mjølner i 2.-divisjon:

Lørdag står det store slaget mellom de gamle storhetene i nordnorsk fotball. HIL tar imot Mjølner på Harstad stadion. Hjemmelaget vil gjerne vise muskler slik de gjorde ved å vinne 3-0 i Narvik i vår. Mjølner vil ha revansje, men aller mest vil klubben rykke opp. Med seier vil rødtrøyene fra Narvik være enda et steg nærmere. Seks serierunder før slutt har Stian Johnsen og hans spillere er forsprang på sju poeng til tabelltoer Senja. I Narvik er klubben i gang med å forberede 2.-divisjonsspill i 2018.

– Klubben må gjøre sine grep og starte planleggingen, men verken spillerne eller jeg er klare for å feire ennå. Vi tar ingenting for gitt og vet at vi i verste fall må vinne fire av de seks gjenstående kampene. Så får heller klubben justere ned satsingen om vi snubler. Det er tross alt enklere enn å komme på etterskudd i forberedelser til et høyere nivå, sier Johnsen.

Håper HIL lykkes

Han er ikke i tvil om at det er viktig for fotballen i Hålogaland at Mjølner rykker opp og får fotfeste på nivået over.

– Hålogaland har i perioder ikke hengt med, og vi har falt utenfor fotballkartet når vi ikke klarer å ha lag høyere enn i 3-divisjon. Det er på tide å gjøre noe med denne situasjonen, som fører til spillerflukt og dårligere økonomiske vilkår for klubbene. Selvsagt koster det mer å spille på et høyere nivå, men det kan også utløse mer penger. Parallelt må vi få til et bredere og bedre skoletilbud.

Johnsen mener lørdagens motstandere må gjenvinne posisjon i nordnorsk fotball.

– Derfor er det bedre at Mjølner og Finnsnes bytter plass i seriesystemet enn at Senja og Finnsnes gjør det. Det handler om at vår region må et hakk opp. Vi får selvsagt ingen hjelp fra HIL i denne omgang. Jobben må vi gjøre selv.

Samtidig unner Johnsen alt godt for HIL.

– Jeg ble godt kjent med HIL da jeg fikk trenerjobben der, og vet at det jobbes godt på innsiden. Jeg ønsker at HIL skal lykkes, og håper klubben fortsetter sitt gode arbeid, som vil føre klubben til 2.-divisjon, sier han.

Fikk drahjelp

Samtidig som HIL ødela sitt håp om opprykk i år med svake resultater etter ferien, har Mjølner ei rekke på 12 kamper uten tap siden sist lagene møttes. 11 av disse har gitt full pott. Med 2.-divisjon i siktet kom også nye og gode spillere inn for å styrke mulighetene.

– Sponsorer, både i form av bedrifter og privatpersoner, har hjulpet oss i en positiv situasjon. I likhet med HIL har ikke Mjølner ekstremt mye penger. De vi har må forvaltes godt. Det er en vanskelig øvelse i konkurranse med motstandere som rår over mer midler enn oss, men vi fikk den støtten vi trengte for å hente hjem Aleksander Torvanger fra Bodø, Mathias Nikolaisen fra Alta, samt forsterke med Jonas Simonsen fra Finnsnes. I tillegg kan vi hente hjem Simon Evjen og Anders Anundsen til kampene etter at de flyttet til Bodø, sier Johnsen.

– Ofte stiller Mjølner og HIL svakere på høsten når spillere forlater grunnet studier. Denne gang lyktes vi med å styrke oss. Kanskje blir det utslagsgivende.

– Den smarteste vinner

Johnsen hadde gode resultater med HIL, men pendlingen mellom Narvik og Harstad ble for krevende. I år har han fått fart på Mjølner, som har prestert bedre enn hva Johnsen våget å drømme om.

– Vi plagdes i fjor, men noe har skjedd både på og utenfor banen. Vi er derfor kommet i posisjon.

Han spår en tøff og spennende kamp i Harstad lørdag.

– Lagene er jevne. Det som opptrer smartest vil vinne.