Pensjonisten fra Vormsund hadde en hektisk mandag. Han kom nordover med morgenflyet fra Gardermoen, kjørte sporenstreks til Harstad hvor han orienterte seg gjennom den lokale stolpejakten på snaut to timer før han returnerte med det tidlige ettermiddagsflyet fra Evenes.

De 50 postene i Harstad ble gjort unna i en fei. Engen gikk i motbakker, og løp på slett vei og nedover.

– Jeg skal ta samtlige 3.400 stolper i Norge. Dette var siste sjanse til å rekke innom Harstad. Tirsdag morgen drar jeg på en femukers tur til Spania og er ikke hjemme før 17. oktober. Da er stolpejakten over her i nord, sier Engen.

– Flott tur

– I fjor og i forfjor tok jeg alle, og det skal jeg klare også i år, men det ble litt mer enn planlagt ettersom det dukket opp nye arrangører. Det er litt spesielt å dra nordover. Jeg har vært nødt til å ta to flyturer i år, og en del kjøring er det blitt ellers. Noen kostnader har jeg hatt for å nå målet, men det koster også å ta en tur på byen. Hvis jeg ikke hadde drevet med stolpejakten, ville jeg nok brukt penger og tid på noe annet, sier Engen.

Han passerte 2.900 stolper med de 50 i Harstad.

– Det var lette poster og en flott tur med mye fin utsikt, slik det skal være, sier han.

Snart 1.000 registrerte

Stolpejakten er blitt en suksess for den lokale arrangøren. Harstad Orienteringslags Ingvild Osdal sier Engen er den 995. som registrerer seg i Harstad.

– Nå må vi vel klare 1.000 deltakere, som var tallet jeg hadde tenkt, men ikke turte si høyt, da vi lanserte stolpejakten. Oppslutningen er fantastisk, sier Osdal.

– For Harstad er tallet imponerende. Det viser at folk er med så lenge terskelen er lav og tilbudet er gratis. Erfaringsvis blir det flere deltakere i år to og tre, så det kan virkelig bli noe stort her i byen hvis orienteringslaget kjører på videre, sier Engen.

Orienteringslaget har planer klare for sesong to.

– Det blir ny stolpejakt neste år. Da utvider vi kartet til nye steder, og trolig flere stolper ut i naturen. Mer vil jeg ikke røpe, sier Osdal.

PLANLEGGING: Olav Engen viser Ingvild Osdal fra Harstad Orienteringslag den detaljerte planen og veien fra post til post i Harstad. – Det må til for å klare alle på kort tid, sier Engen. Foto: Øyvind Askevold Kaarbø
GATELANGS: De fleste stolpene av totalt 50 i Harstad er sentrumsnære. Her er Olav Engen på vei opp bakken i Vidkuns gate for å finne en av postene. Foto: Øyvind Askevold Kaarbø