– Det blir vemodig å dra, men samtidig veldig spennende å prøve noe nytt, sier sisteårsjunioren fra Harstad Svømmeklubb.

Tirsdag forlater Oda Bygdnes Harstad. Første etappe går til Oslo. Onsdag morgen reiser hun videre til Anchorage via Reykjavik mot et nytt kapittel i livet og idrettskarrieren. Hun rekker fram til Fairbanks i Alaska til markeringen av skoleårets begynnelse onsdag.

Neste mandag er alvoret i gang ved offisiell skolestart. Bygdnes har inngått en fireårsavtale og skal svømme for Universitetet i Alaska, som er i divisjon to. Parallelt skal hun studere og ta hovedfag i psykologi og mellomfag i biologi.

Målsettinger

– I mange år har jeg sagt til meg selv at jeg skulle satse på svømming til og med videregående skole, og deretter se om lysten og gleden er til stede for å gå videre. Allerede i fjor høst begynte jeg å vurdere alternativene, og fra november ble det mer konkret at jeg ønsket å prøve meg i USA, sier Bygdnes.

Trenere ble kontaktet. Etter hvert kom en agent inn i bildet, og det sto til slutt mellom to tilbud.

– Det er tre divisjoner for universitetslagene. Jeg ble kontaktet av ulike. I divisjon 1 er det utøvere helt opp i verdenstoppnivå. Det virket litt for ambisiøst. I divisjon 2 er jeg ikke den dårligste, men heller ikke den beste og har noe å strekke meg etter. Divisjon 3 var egentlig ikke interessant. Jeg kunne til slutt velge et universitet i Sør-Carolina eller Alaska, som på mange områder er to motpoler. Kjemi med trener og størrelsen på stipendet ble utslagsgivende. Derfor valgte jeg Alaska, sier Bygdnes.

Hun får dekket skolekostnader, losji og mat, og må selv betale forsikringer og reiser.

– Takket være svømmingen får jeg dekket en utdannelse. Da vil jeg påstå at jeg har lyktes med idretten, sier 19-åringen.

– Selv om jeg i utgangspunktet står foran et fireårig løp, tar jeg ett år om gangen, understreker Bygdnes.

Hun har fjerde-, femte- og sjuendeplass fra norske ungdomsmesterskap, og en femteplass fra norgesmesterskap for junior på merittlista.

På kort sikt er målet å bli blant de 10 svømmerne fra skolelaget som får reise rundt i USA og konkurrere til enhver tid. Dernest å kvalifisere seg for det nasjonale mesterskapet for divisjon 2. Hittil har hun vært skarpest på 50 meter butterfly. I USA tar Bygdnes sikte på å utvikle seg til å bli en mellomdistansesvømmer.

– Dette er overkommelige mål, men jeg må heve meg, sier Bygdnes.

Hun håper å få klemt inn et siste NM for junior i november selv om kostnaden blir høy og reiseavstanden er stor.

– Det blir i så fall et skikkelig farvel for denne gang med Harstad Svømmeklubb.

Stor overgang

Bygdnes har vært i basseng siden hun gikk kurs med vanntilvenning i Kvæfjord som 5-åring. Hun har hatt pappa Kjetil H. Hansen som trener siden hun begynte med organisert trening som 8-åring, og har etter hvert utviklet seg til en svømmer like bak de aller beste nasjonalt.

– Det blir litt rart å få en ny trener etter alle årene med pappa, som har gitt meg superoppfølging. Jeg er vant til å bli sett. Nå må jeg konkurrere om oppmerksomheten med 19 andre.

Det har vært en hektisk tid etter at kontrakten med universitetet ble signert for noen uker siden. Bygdnes har ikke rukket å tenke på hva hun står overfor.

– Egentlig sank det inn først forleden dag da jeg pakket ut av barndomsrommet og inn i en koffert. Jeg går fra trygge rammer hos mamma og pappa til å skulle stå på egne bein på andre siden av kloden. Det blir en overgang, men jeg føler meg klar, sier Bygdnes.

VEIVALG: – Jeg er spent på hva jeg går til, men gleder meg aller mest, sier Bygdnes på vei ut av Grottebadet for siste gang før avreise til USA. Foto: Øyvind Askevold Kaarbø