Tett på talent:

Navn: Iver Lars Håvard Koppen

Alder: 18

Bosted: Hagan, Harstad

Idrett: Friidrett

Forbilde: Yohan Blake

– Hvor mye trener du?

– En vanlig treningsuke blir på ni ganger i uken. En økt hver dag, bortsett fra mandag og lørdag hvor jeg trener to ganger.

– Hvilke ambisjoner har du?

– Jeg vil bli best mulig. En av de beste nasjonalt, men jeg vil også hevde meg i Skandinavia og kanskje i hele Europa.

– Hvordan ser fremtiden din ut?

– Den ser lovende ut. Jeg skal gå ferdig på skole i Harstad. Deretter blir det mest sannsynlig Oslo for å satse på friidrett med studier ved siden av. Jeg ønsker å tilrettelegge for både studier og idretten.

– Hva gjør din idrett spesiell?

– Det er en individuell idrett foruten stafett, noe som gjør at vi må forholde oss til oss selv og tidene våre. En skiløper vil for hver gang han konkurrerer ha forskjellige løyper og dermed også få forskjellige tider. Vi løpere derimot, har samme bane hver gang, og må teste oss opp mot de samme tidene hver gang. Man kjemper for å slå konkurrentene, men også seg selv.

– Hva er det beste med din idrett?

– Treningen og konkurransene, samtidig som man får teste seg maksimalt fysisk.

– Hva er det verste med din idrett?

– Det må være å ikke prestere. Alt må klaffe på konkurransedagen. Det er også fort gjort å bli skadet når man gjør eksplosive bevegelser.

– Hvordan er det å drive idretten din der du bor?

– Det er for så vidt greit. Bra miljø, gode trenere og treningskamerater.

– Hvor mye betyr idretten for deg?

– Det er jo noe man har gjort hele livet, hver dag. Det betyr vanvittig mye. Det er vanskelig å sette ord på det, men hvis jeg skal rangere er familie viktigst. Skole er viktigere enn idrett, men idrett har høyere prioriteringsgrad. Skole kan utsettes. Det er viktigere å gjennomføre dagens trening enn å gjøre den og den leksa, men for eksempel prøver kommer foran treninger.

– Hva fikk deg til å bli interessert i idretten din?

– Jeg ble født inn i en familie hvor søsknene mine og søskenbarna mine drev med friidrett. Jeg husker også somrer på Sunnmøre i ung alder der jeg så at mine eldre søsken og søskenbarn trente og konkurrerte.

– Hvorfor tror du at du har lyktes med idretten?

– Jeg har ikke lyktes enda, ikke i så stor grad som jeg ønsker, men jeg har trent godt og jevnt, og hatt langsiktige mål.

– Hva tror du er viktig å gjøre for å bli god?

– Man må ha talent til å trene. Man må ha et visst talent i selve idretten også, men jeg tror det er viktigere å ha talent til å trene. Det er det som blir avgjørende for hvor dyktig man blir i det man gjør.

– Hvordan ser en perfekt dag ut?

– Jeg våkner opp i Hellas og går ut på verandaen hvor pappa sitter å leser. Jeg går så inn og spiser frokost. Etter frokost drar jeg på stranden med familien, hvor vi spiller volleyball, slapper av og bader. Senere på dagen drar jeg inn på en friidrettsbane og kjører en hurtighetstrening. Jeg avslutter dagen med å dra ut å spise.

– Største opptur?

– Det må være første konkurransen etter skaden i Oslo. Jeg løp helt greit, men det var fantastisk å komme igjennom uten smerter og få bekreftelse på at jeg var skadefri.

– Største nedtur?

– Strekkskaden. Den varte i elleve måneder.

– Beste minne?

– Stevnene da jeg var mindre. Jeg og kompisene mine hadde så mye energi at vi løpte rundt og herjet mellom løpene. Nå som vi blir slitne, må vi restituere.

– Største bragd?

– Det må bli en 4. plass på 400m og 5. plass på 200m i NM G17 med bare en sommer med opptrening etter skaden min. Det var det langsiktige målet under skadeperioden.

– Favorittutøver?

– Usain Bolt

– Beste konkurrent?

– Henrik Larsson fra Sverige

– Favorittøvelse?

– 100m er vel favoritten, deretter 200m, og 400m på tredje plass.

– Hva tenker du om at du ikke tok klubbrekorden likevel?

– 11.51 har jeg løpt på. Klubbrekorden som var registrert var 11.55. Noen hadde sagt at de hadde løpt på 11.46. Klubben sjekket det, og det stemte. Det er ikke noe jeg tenker på. Jeg kan ta klubbrekorden når som helst. Jeg er egentlig bare glad for at det er oppklart.

NORGESTOPPEN: Iver Koppen er blant de beste i Norge i sin aldersgruppe. Foto: Theodor Karlsen