Bakkeløpet arrangeres for sjette gang i Målselv, og det er harstadværingen Jan Helge Nilsen som skal ha mye av æren for at 39 førere stiller i ulike klasser lørdag. For seks år siden tok nemlig Nilsen initiativ til å arrangere et bakkeløp i Målselv.

– Jeg bygde en hytte i Målselv, og tenkte at det var en perfekt plass for å ha et bakkeløp. Helt siden 1987 har jeg holdt på med motorsport, og jeg følte at jeg ønsket å gi noe tilbake. Derfor tok jeg initiativ til å starte Norges råeste bakkeløp for seks år siden, sier han.

Underskudd

Bakkeløp har det blitt hvert år siden oppstarten, men det så lenge ut til at fjorårets løp i Målselv skulle bli det siste.

– I fjor hadde vi veldig få førere som stilte opp. Det kom mange tilskuere, og det ble et bra show, men det var ikke nok førere. Det første året vi arrangerte bakkeløpet var det rundt 20 personer som hadde meldt seg på, sier Nilsen.

– Vi bestemte oss for å gjennomføre i fjor, selv om det ville føre til et underskudd. På grunn av underskuddet var vi på vei til å legge ned arrangementet. Det var noe jeg selvfølgelig ikke var glad for, spesielt siden jeg hadde brukt så mye på tid på et slikt arrangement, men det var som sagt et tapsprosjekt, sier han.

Lover show

Noe avlysning av årets bakkeløp ble det ikke – tvert imot. Denne gangen kan nemlig Nilsen tilby et bilshow som er større og raskere enn noensinne, og med kjente profiler. Henning Solberg og Andreas Bakkerud er trekkplastrene til bakkeløpet, og hele 39 førere deltar.

– I år blir det et skikkelig show. Vi kaller det ”Norges råeste bakkeløp”, og i år har vi også veldig gode grunner til å gi løpet det kallenavnet. Det kommer biler som er verdt alt fra 500 000 til 2,5 millioner kroner, og det kan ikke sammenlignes med min bil for eksempel. Bilene i årets løp er i en klasse for seg selv, sier han.

– Holm Jacob Matheson skal kjøre sitt bakkeløp nummer 250 hos oss på lørdag, noe som blir et historisk øyeblikk i norsk motorsport. Det gleder jeg meg til, sier han.

Jan Helge Nilsen mener at det er Per Christian Håveødegård som skal ha mesterparten av æren for at årets arrangement blir såpass stort som det ligger an til å bli i år. Håveødegård har erfaring som Eurosport-kommentator og koordinator av RallyX Nordic.

– Han ønsket å bli med som speaker, og tok samtidig med seg et enormt nettverk. Det er helt utrolig hva han har fått til. Det er Per Christians fortjeneste at Henning Solberg kommer, men samtidig er det slik at Solberg kommer fordi han faktisk ønsker å kjøre her, sier han.

Langtidsplan

I tillegg til at lokale førere kommer, får Jan Helge Nilsen og teamet hans også besøk av førere fra Sverige, Finland, Lofoten og Mo i Rana. Årets bakkeløp er det mest profilerte hittil, og i årene fremover ønsker han å gjøre det enda større.

– Nå har vi lagt en femårsplan for løpet. Slik motorsporten utvikler seg nå kan man ikke se bort ifra at dette er noe som kan bli sendt på TV i fremtiden, sier Jan Helge Nilsen.

SHOW: Med 39 biler, hvor flere er i millionklassen, lover Jan Helge Nilsen et bilshow nordlendinger aldri har sett maken til.
KLAR: Det er Jan Helge Nilsen som er initiativtakeren bak.