Det sier den engasjerte tidligere proffsyklisten og nåværende sykkeleksperten Mads Kaggestad. Han har kjent til at det snakkes om å få Tour de France-starten til landet i ett års tid. Om signalene stemmer betyr det at Norge får være bidragsyter til vedens største årlige idrettsarrangement i framtida.

Det er kontakten mellom Tour de France-arrangøren Amaury Sports Organization (ASO) og representanter for Arctic Race of Norway som er kimen til spekulasjonene om at Norge kan bli vertskap for en framtidig Tour de France-start.

– Det dreier seg om en utrolig mulighet som man bør kaste seg over med begge hender, sier Kaggestad om den mulige Tour de France-starten. Den ble først omtalt i VG lørdag kveld.

– Ny sykkelfeber

Kaggestad - som nå jobber som sykkelekspert for TV2 - mener at dette kan bli en helt vanvittig sykkelfest om dette viser seg å bli en realitet.

– Dette er ikke noe småtteri i nasjonal sammenheng. Her dreier det seg om et potensielt inntog av 2.000 journalister og milliarder av TV-seere som vil sette Norge på sykkel-kartet. Dette er jo et nytt kapittel i eventyret om relasjon en mellom Arctic Race of Norway, TV2 og ASO, sier Kaggestad, før han utdyper:

– Det er ikke mange årene siden at man lo av Arctic Race of Norway og deres planer om et sykkelritt i Nord-Norge. Om dette blir realisert, bør det ligge en hyllest av Arctic Race of Norway i bunnen av etappen eller etappene i et framtidig ritt.

– Hvor langt framover må man se før en norsk etappe kan dukke opp i terminlista?

– Programmet for de to neste sesongene er fastsatt. Men jeg tror at Norge kan være vertskap tidlig på 2020-tallet, mener Kaggestad

– Lag bør etableres

Han mener også at det bør settes inn et skikkelig arbeid på å etablere et nytt norsk lag som holder et nivå som er godt nok til å delta under Tour de France dette året.

– En etablering av et norsk pro-kontinental- eller world tour-lag som hadde deltatt i dette rittet hadde garantert ført til en massiv sykkelinteresse. Vi har godt nivå både på norske profesjonelle syklister og på de unge talentene som kommer opp nå.

– Det hadde vært noe å satse på. Og prisen av en slik satsing hadde ikke kommet på mer enn hva en gjennomsnittlig fotballspiller i Premier League koster. For 40-50 millioner får du et pro-kontinental-lag. Et world tour-lag koster nok det dobbelte, sier Kaggestad.

SPEKTAKULÆRT: Mads Kaggestad mener at en eventuell Tour de France-start i Norge vil bidra til nye historiske øyeblikk. Arkivfoto Foto: Ivar Hjelvik