Det sier lederen av Andørja Sportsklubb når den attende utgaven av Tour de Andørja er i gang. På værmeldingene virker det som om årets konkurranse skal få bade i finvær de fleste dagene. Slik har det ikke alltid vært for arrangørklubben med de sterktbrennende ildsjelene.

– Vi arrangerer en konkurranse som er avhengig av en viss standard på været. Ellers kan det fort gå galt, sier Tøllefsen.

Røde tall

For tilbake i 2012 og 2013 - etter gode år som også generert fine overskudd - sørget værgudene for å virkelig vise hva de hadde på lager. Regnelingene dundret ned på teltdukene, og gjorde det umulig åarrangere den planlagte bryggefesten.å gå av stabelen som planlagt.

– Da regnet også overskuddet vårt bort. Etter disse årene sto vi plutselig med blodrøde tall og 300.000 i minus. Da var vi også tvunget til å gjøre grep, sier Tøllefsen.

Boney M, Vazelina Bilopphøggers og Erik & Kriss fikk være fortid. Bryggefesten ble satt ut til andre arrangørkrefter. I stedet konsentrerte man seg om idrettsarrangementet, og utelukkende det.

– Vi var tvunget til å begi oss ut på en mer nøktern linje. Selv om det hypotetisk sett kunne ha gitt oss større overskudd. Men vi kunne ikke fortsette å ta den økonomiske risikoen som vi hadde gjort i en lengre periode, sier Tøllefsen.

Storhetstida

I tiåret før opplevde konkurransen sin definitive storhetstid. Da klarte man å generere relativt store overskudd i år etter år. Samtidig kunne man skilte med store navn på startstreken som Odd Bjørn Hjelmeseth og Mads Kaggestad på startstreken. Da var heller ikke konkurransen mellom andre idrettsarrangører så stor som de er i dag. Tour de Andørja var idrettskonkurransen som alle bare måtte ha med seg den andre helga i juli.

– I glansperioden gikk det veldig bra. Vi har tilført over en million kroner tilbake til våre støttespillere. Ta for eksempel Nappen Skytterlag. De har fått et vesentlig bidraggjennom samarbeid med Tour de Andørja. Ved hjelp av stor dugnadsinnsats fra skytterlagets medlemmer har de realiseringen av et flott skytteranlegg som holder olympisk standard her på Andørja. Det er veldig godt å kunne se tilbake på. Det gjelder også den generelle sykkelinteressen i regionen. Spør man sykkelbutikker i Harstad om når oppsvinget kom, og hva som var årsaken til dem, så vil nok mange si Tour de Andørja. Dette var idrettskonkurransen som alle skulle ha med seg, og som alle trente til, forklarer Tøllefsen.

Framtida

Etter å ha slitt med fortidas blodrøde tall i et par år, kan arrangementet fort passere en viktig milepæl i nyese tid denne helga.

– Vi satser på at vi i år skal bevege oss ut av sonen med røde tall, og kunne presentere et overskudd som gjør de vanskelige årene til et tilbakelagt stadium, sier idrettslederen.

Nyskapningen med å arrangere rulleskirenn over 30 kilometer på Andørja ble en kjempesuksess i debutåret.

– Vi er godt fornøyd med denne nyvinningen, og mener at det er et stort potensial å hente ut i gjennom samarbeid med langrennssporten. Samtidig er det også viktig å kunne se på idrettslaget som nettopp det - og ikke utelukkende som en arrangørklubb av Tour de Andørja. Vi skal prøve å utvikle vår idrettskonkurranse paralellt med at vi også skaper vår egen aktivitet på øya. Med dette perspektivet i tankene, mener jeg at vi går framtida lyst i møte, sier Tøllefsen.