Da duoen kom sammen inn imot målstreken etter en felles jobb over Klåpheia, var det forventet en spurtduell. Der gikk Nord-Norges beste syklist som ventet av gårde med seieren. Men langløperen Vesterheim - som selv har kalt seg Norges tregeste spurter - gjorde i hvert fall et hederlig forsøk på å ta hjem seieren under årets Astafjordritt. Men likevel hadde han ingen probdlem med å juble over det som ble en glimrende andreplass. For ved å prestere et rått sykkelløp festet han grepet om førstepremien i duellen med fjorårsvinner Eirik Solvang. For når han skal begi seg opp mot toppen av Årbostadtinden, har Vesterheim nå en komfortabel luke på hele to minutter og 41 sekunder.

– Det var jo dette jeg håpet på. På forhånd håpet jeg på at sykkelrittet skulle gi meg den luka som jeg trengte for å kunne ta hjem seieren i trippelkonkurransen. Nå ser det lyst ut, sier Vesterheim etter 81 gjennomførte kilometer.

Skremmeskudd

Men det skulle virkelig settes farge på årets sykkelritt før det var duket for den tunge Klåpheia. Det sørget Arnt Ove Fordal for. Han dro fra det resterende feltet og hadde på et tidspunkt en luke på fire minutter ned til hovedfeltet.

– Man har syklet her før, og måtte rett og slett bare holde hodet kaldt, og stole på at det hele uansett ville avgjøres over Klåpheia, sier Sundstrøm.

Tidlig i Klåpheia bestemte Sundstrøm og Vesterheim bestemte seg for å starte massasjen av hovedfeltet.

– Det gikk ikke lange tida før vi møtte på Fordal. Han sto vel omtrent stille i Klåpheia. Hans forsøk hadde virkelig straffet seg, sier Sundstrøm, og blir avløst av Vesterheim.

– Men jeg var egentlig litt overrasket over at det ikke var flere fra hovedfeltet som ble med oppover Klåpheia. Vi fikk plutselig ei lita luke som aldri ble tettet. Da var det egentlig bare å jobbe på, og veksle på å dra oss over kneika, sier Vesterheim.

Som en kuriosa kan det også nevnes at et brudd igangsatt før Klåpheia aldri har gått helt inn i Tour de Andørjas historie.

Sykkelferdigheter

Da luka ble stadig større gikk det akkurat som Vesterheim hadde lagt opp til i forhåndsplanen.

– Det beste av alt var jo at sykkelrittet ikke ble den store kraftanstrengelsen. Det ble ikke mye rykking og napping hele veien. Det favoriserte meg i dag. Jeg fikk jobbe jevnt og trutt, og svidde derfor ikke av alt for mye krefter på sykkelrittet heller, sier Vesterheim.

– Hvordan har du blitt såpass god på sykkel?

– Det tror jeg henger igjen fra tidligere tider. I ungdomsårene var vi en gjeng i Kvæfjord som virkelig var glade i å sykle. Når vi trente, så skjedde det som regel på sykkel. Det tror jeg har gitt utslag på ferdighetene, forklarer Vesterheim.

– Nå har du en luke på to minutter og 41 sekunder ned til Eirik Solvang. Er det mulig å tape dette?

– Ja. Det er faktisk det. Trippelkonkurranser er en spesiell konkurranseform hvor det først smeller voldsomt om man går på en smell. Men jeg er veldig godt fornøyd med å få denne luka. På en dag som er ok minus, så bør jeg klare å vinne dette nå, sier Vesterheim.

I kvinneklassen var den store spenningen knyttet opp imot duellen mellom langrennsløperne Anna Svendsen og Emilie Kristoffersen. Den lever fortsatt i beste velgående etter at duoen syklet samtidig over mål på Engenes. Fra fredagens løp har Svendsen en liten luke på Kristoffersen. Men i kvinneklassen lever spenningen rundt trippelseieren i beste velgående før klatringen til Årbostadtinden.

SPURT: - Jeg er vel Norges tregeste spurter, sier Magnus Vesterheim. Likevel ville han gjøre et forsøk på å hamle opp med Erlend Sundstrøm under lørdagens Astafjordritt. Foto: Ivar Hjelvik
DUELLANTER: Trippelkonkurransen står i meellom Anna Svendsen (t.v.) og Emilie Kristoffersen. De to Team Veidekke-venninnene syklet likt over mål under Astafjordrittet. Med ei lita luke fra fredagens løp, er det Svendsen som begir seg opp fjellet først søndag. Foto: Ivar Hjelvik