Altmann har lenge vært Harstads store svømmetalent. 20-åringen har vunnet 14 nasjonale medaljer siden 2012. Seks av disse som senior, hvorav to gull, tre sølv og én bronse.

I november svømte hun inn til et solid NM-gull i sitt siste løp som representant for Harstad Svømmeklubb. Hun byttet klubb samtidig som hun flyttet til Trondheim for å studere, men hun har ennå ikke tatt medalje med Trondheim-klubben. Det nærmeste ble en fjerdeplass på 50 meter bryst under kortbane-NM i Bergen i mars.

Sykdom

Nå skal Altmann delta på langbane-NM i Trondheim. Mesterskapet går fra lørdag til tirsdag – og da håper hun at det nye treningsopplegget ikke skal være til hinder for å prestere.

I ett år har nemlig Altmann gjennomført et treningsopplegg hvor hun er minst mulig i bassenget, og mest mulig på land. Hun har tidligere i svømmekarrieren vært ute med langvarig sykdom, og i dag vet hun hvorfor.

– Jeg tåler ikke klor, og har samtidig en astma som reagerer på kloret. Jeg har blitt tvunget til å ha mange pauser fra svømminga på grunn av sykdom, sier hun.

– Egentlig har jeg vel skjønt en stund at jeg har reagert på å være i vannet, men jeg ville ikke innse det. For ett år siden fikk jeg likevel beskjeden svart på hvitt fra legen at jeg ikke kunne fortsette på denne måten, forteller hun.

Tungt

Beskjeden var tung å få.

– Jeg føler at jeg er en svømmer som ikke tåler vann. Det er uflaks. Jeg føler jeg er maksimalt uheldig. Vi har på en måte skjønt det veldig lenge, siden jeg har vært mye syk, men har aldri valgt å gjøre noe med det, sier hun.

Altmann og treneren hennes laget tidlig et nytt treningsopplegg hvor mesteparten av treningen skjedde på land, og minst mulig tid av treningen skulle tilbringes i bassenget.

– Jeg har vært mye syk, og det har vært fælt. Derfor var jeg villig til å gjøre hva som helst for å holde meg frisk. Jeg var åpen for alt, og ville derfor med glede prøve et nytt treningsopplegg. Det førte til en stor endring i treningshverdagen, men det var helt nødvendig, sier hun.

– Dersom jeg skal prestere må jeg være frisk. Jeg fikk strenge råd og retningslinjer fra legen, og valgte å følge dem. Nå trener jeg maksimalt to ganger i uken i vannet. Da kjenner jeg at jeg blir tett i bihulene, og at jeg får smerter i brystet. Siden det bare er to økter går det likevel bra, og jeg sliter ikke med sykdom, sier hun.

Angrer ikke

Like før langbane-NM i Trondheim fra lørdag til tirsdag kan Altmann konstatere at det nye opplegget, med maksimalt to korte treningsøkter i vannet for å øve teknikk, mens resten av øktene består av styrke- og utholdenhetstrening på land, har fungert.

– Helsen min har vært mye bedre. Opplegget har fungert strålende, for jeg er mindre syk. Jeg har ikke hatt en eneste sykdomsperiode etter at vi har begynt å trene mest på land. Jeg tåler egentlig ikke å svømme i basseng, men det går greit med et par treninger i uka, sier hun.

Når Maria nå skal delta på langbane-NM, håper hun at det alternative treningsopplegget ikke skal være til hinder for prestasjonene.

– Jeg gleder meg veldig til NM, for da får jeg ordentlig testet om treningsopplegget har fungert, og jeg får se hvordan formen er. Jeg har ikke fått konkurrert ordentlig etter det nye opplegget, og vet derfor ikke hvordan kroppen vil fungere, sier hun.

Satser på medalje

Svømmetalentet utelukker ikke medalje i NM.

– For kort tid siden satt jeg ny personlig treningsrekord, og det er jeg fornøyd med. På trening har det sett veldig bra ut, og derfor er jeg spent på hvordan det vil gå i NM. Jeg vet selvfølgelig ikke hvordan konkurrentene mine vil prestere. Det er alltid tett i toppen, og det er hundredeler som skiller, sier hun.

– Jeg vet at jeg kommer til å kjempe i toppen, og at jeg vil bli en av de beste. Om jeg kan blir den aller beste er jeg derimot mer usikker på. Det er også derfor jeg gleder meg, sier hun.

TALENT: Maria Danielsen Altmann ble den første fra Harstad til å vinne gull for senior i et norgesmesterskap i svømming. Her viser hun fram to NM-gull etter å ha vunnet både i senior- og juniorklassen. Foto: Øyvind Thorsen