Fotballprofilen er velkjent i miljøet. Gjennom en periode på 33 år har han hatt fremtredende verv i lokalfotballen. Blant annet har han hatt verv knyttet opp imot sonelagene på kretsnivå. Derfor har han dannet seg et bredt grunnlag for å si noe om de unge spillerne som skal ta steget opp til å være en del av en tropp på øverste nivå i norsk fotball. Her har Westerås sett en tendens som han mener er alarmerende for etableringen av et topplag på kvinnesida.

– Det er ikke lenger like mange unge kvinnelige fotballspillere som holder et nivå som er høyt nok til å være en del av et lag på elitenivået, sier Westerås.

– Flere ut enn inn

Strømmen av nye unge spillere er ikke like sterk som tidligere . At spillere som er gode nok for eliteserien ikke kommer i like stort antall som tidligere blir problematisk når man skal prøve å opprettholde eliteserienivået på regionens flaggskip på kvinnesida.

– De siste årene har laget mistet spillere fra toppen av deres prestasjonsgruppe. Det betyr at de har vært avhengig av påfyll underfra av tre til fem store regionale talenter hvert eneste år. Slik har det ikke vært de seneste par sesongene. Og når man er avhengig av at det faktisk er tilfellet, så vil naturligvis også det ha betydning for nivået på troppen som man faktisk har til disposisjon, sier Westerås.

– Blir yngre og yngre

Han ser også en annen tendens som også oppstår som en følge av at man ikke klarer å få fram et stort nok antall av talenter som er gode nok for framtidig eliteseriespill.

– Medkilas toppserietropp blir stadig yngre. Det skjer fordi man er tvunget til å søke stadig lengre ned i aldersklassene for å finne talentene som kan fylle opp plassene i en elitetropp. At alderen på troppene blir stadig yngre av den grunnene er betenkelig, sier Westerås om foryngelsesprosessen, før han utdyper sitt resonnement:

– Uten læretid

– Det får den konsekvensen at spillere som hadde hatt godt av ei læretid hvor innhopp i laget hadde vært gull, faktisk er nødt til å ta et ansvar og innta sentrale roller i et toppseriemannskap. Det er ikke ideelt. Unge spillere bør få muligheten ti å finne seg til rette, før de er nødt til å påta seg et ansvar for å prestere på toppnivået, sier Westerås.

BEKYMRET: – Unge spillere må ta ansvar som toppseriespillere på et tidspunkt hvor de ideelt sett burde få vokse inn i stallen, mener Steinar Westerås. Arkivfoto Foto: Øyvind Askevold Kaarbø