Avgiftsreduksjonen gjelder i første omgang for 2017, melder Dag Solberg, som er styreleder i Krafthallen.

Medkila IL var en av åtte klubber som ikke satte ned prisene da Harstad kommune innførte gratis trening for utøvere i alderen 6-19 år i kommunale anlegg fra og med årsskiftet. Forutsetningen for vedtaket er at klubbene skal redusere avgiftene slik at det blir billigere å drive idrett for målgruppen.

Av store brukere var det bare FK Landsås, Brage Trondenes, Harstad Damefotball og Griffen som vedtok kutt på årsmøtene i vår. Nå følger Medkila etter.

Avtale også med private haller

Medkila IL eier selskapet Medkila Fotballpark AS, som drifter den privateide Krafthallen. Klubben ønsket å vente med å vedta kutt før selskapet fikk på plass en avtale med kommunen om tilskudd. Til sammen lå det i potten 300.000 kroner for Krafthallen i Medkila og Seaworkshallen i sentrum.

– Avtalen mellom eiendomsselskapet og kommunen er på plass. Ut fra kompensasjonen driftsselskapet får er det besluttet å redusere avgiftene. Avhengig av hvem som bruker hallen minst og mest er reduksjonen et sted fra 200 til 750 kroner for egne lag. I tillegg ligger det en reduksjon i timeprisen på 100 kroner for eksterne leietakere, og vi går ut fra at også dette beløpet kommer barn og unge til gode, sier Solberg.

Effekten er på årsbasis. I Medkila sendes ut krav for kontingent og treningsavgifter to ganger i året. Dermed slår helårseffekten ut på fakturaen som går ut i løpet av kort tid.

– Neste år blir halve reduksjonen tatt i første runde, og neste halvdel i runde to. Hva beløpet utgjør for 2018 er for tidlig å si. Det kan bli små justeringer fra i år, sier Solberg,

Frykter torpedering

Årsmøtene i HK Landsås, Harstad Turnforening, IK Hind, Harstad IL og Harstad HK satte ikke ned prisene, mens Harstad IBK og IF Kilkameratene valgte å øke avgiftene til sine medlemmer, viser en kartlegging Harstad Tidende gjorde i april.

Styreleder Hilde Lilleng i Harstad Idrettsråd har anmodet samtlige klubber om å følge opp forutsetningen for å få gratis halleie i kommunale anlegg. Lilleng frykter at prøveprosjektet, som er toårig, ikke blir videreført dersom klubbene ignorerer politikernes krav om billigere idrett for barn og unge.

– Politikerne vil se en effekt. Følg opp, anmodet Lilleng i april.