Sist helg var fire av fem i familien Sogge i aksjon på Moan i Evenes. Celine (6), Sander (7), Julie (11) og pappa Viktor (38) suste runde etter runde i crosskart-klassene. Både Julie og Viktor spratt til topps på pallen etter å ha kommet først til mål i finalene.

Entré med stil

– Det må ha vært adrenalinet som løftet meg opp; hoppet skyldes i alle fall ikke den fysiske formen, humrer Viktor Sogge etter sin elegante entré til premieutdelingen.

– Jeg syns det er utrolig artig å være tilbake i bilsportmiljøet. Etter noen år med pause, med unntak av ett løp i fjor, er det godt å få kjøre igjen, sier han.

Også på banen var det en fryd å se Sogge i sin crosskart. Konkurrenten Neander Jakobsen vant de to første omgangene. De tre siste og finalen gikk til Sogge. Han har stått øverst på pallen før, men da i bilcrossklassen for seirer med en startrask Boble. Den ville vært sjanseløs mot crosskarten.

– I crosskart må du tenke og reagere fortere, og være lynrask på avtrekkeren når du får sleng. Det er en veldig kontant form for bilsport, og fantastisk artig å kjøre, sier Sogge.

Rekruttering

I 2013 var Sogge borte fra bilcross, og lot klubbkamerat Eirik Finjord i NMK Harstad overta konkurransebilen. Etter et lite comeback i 2014 forsvant Sogge på nytt fra motorsporten. Nå er han tilbake for fullt. Det er barnas fortjeneste.

– Jeg sluttet fordi jeg ikke hadde tid. Nå er alle tre barna inne i sporten og kjører løp. De stortrives, og sammen blir vi værende, sier Sogge.

Med tre barn og pappa bak rattet er logistikken utfordrende.

– Vi har heldigvis mange rundt oss som hjelper til, også på tvers av familier. Det begynner å bli et stort crosskartteam lokalt, sier Sogge.

En rekke barn av tidligere bil- og rallycrossførere er med i crosskart, som ofte er en inngang til bilsport. Rekruttering må til ettersom deltakelsen lokalt over tid har gått ned.

Julie Sogge Foto: Øyvind Askevold Kaarbø
Julie Sogge Foto: Øyvind Askevold Kaarbø
Julie Sogge Foto: Øyvind Askevold Kaarbø
Neander Jakobsen og Viktor Sogge Foto: Øyvind Askevold Kaarbø
DUELL: Theo S. Bergersen med Julie Sogge på utsiden i siste innledende heat. Foto: Øyvind Askevold Kaarbø
FARTSFYLT: Viktor Sogge på hjul bak Neander Jakobsen i finalen. Etter hvert kom Sogge i front og vant. Foto: Øyvind Askevold Kaarbø
REKRUTTER: Bak fra venstre: Leandra Marie Jakobsen, Sander Sogge, Timon Solheim Bergersen og Nathaniel Hagen. Foran fra venstre Aaron Neander Jakobsen, Leon Ervik Risheim og Celine Sogge.