Finstad vokste opp da Harstadhallen var fylt til randen med 1200 tilskuere fredag etter fredag. Harstad Vikings herjet. Klubben spilte seks finaler på rad i norgesmesterskapet, og vant kongepokalen. Sistnevnte skjedde i den da 14-årige guttens første sesong som hospitant blant proffene. Han skulle for alvor bli en av dem, men da Finstad var stor nok og god nok gikk det brått i utforbakke. Vikings måtte til tingretten og ble begjært konkurs i 2009. Mindre enn ett år senere led Harstad Basketballklubb samme skjebne.

Det var over. Men ikke for Adam, faren Svein Kjetil og noen flere ihuga patrioter. Harstad skulle ha et basketballmiljø, og historien skulle ikke gjentas en tredje gang.

I god vekst

15. september 2010 var Griffen Basketballklubb stiftet. I snart sju år har en ung ildsjel stått på tidlig og sent og gitt sitt for å bygge opp den unge klubben.

– Idrett er på mange måter en sunn arena, som for barn og ungdom gir trygge rammer i det som for mange er en tøff periode av livet. Idretten gir deg et godt sted å vokse og utvikle deg som menneske, sier Finstad.

Han er en ung ildsjel. Du finner han daglig i Harstadhallen eller Seljestadhallen sammen med barn og ungdom. Denne sesongen har han trent fire lag: 14- og 16-årslagene for gutter, seniorlaget i 1.-divisjon og mikrobasketballaget for de aller yngste. I tillegg driver han eget firma og skal ha tid til å trene selv.

I en alder av 26 år skulle Finstad nærmet seg toppen av karrieren som spiller. Han kunne vært en av profilene i basketballigaen - toppdivisjonen i Norge. Slik gikk det ikke. Han har det likevel godt der han er nå fordi han vet at det frivillige arbeidet har legger ned er viktig for mange mennesker.

– Klubben har vokst jevnt og trutt, spesielt på ungdomssiden. Nå har vi ni lag på ulike nivåer, både kvinner og menn, veteranlag, jente- og guttelag for ungdom, et felles barnelag opp til 12 år og et lag for de aller yngste, sier Finstad.

Flere spiller basketball i Harstad i 2017 enn da Vikings-feberen herjet. Adam Finstad har definitivt sin del av æren. Han har stilt opp og vært trener. Han har hatt gymtimer på skoler for å markedsføre idretten.

Tar vare på alle

For noen år siden prøvde Finstad å skyte fart på egen karriere, og dro til Tromsø for å spille med elitelaget der. Han glemte ikke Griffen, og pendlet til Harstad en gang i uka for å trene det daværende 14-årslaget. Han ledet også kampene i helgene så lenge det ikke krasjet med egne oppgaver på banen.

– For tre år siden flyttet jeg hjem. Da tok jeg definitivt valget om å gi alt for Griffen. Interessen for å være trener har økt, og da det ene korsbåndet mitt røk i fjor høst var det på en måte positivt for klubben: Jeg fikk bruke enda mer tid på å utvikle andre spillere, sier Finstad.

Trenergjerningen har forandret Finstad som person.

– Jeg har alltid vært et konkurransemenneske. Idretten handlet for meg om å bli best mulig. Det handlet om å vinne, og idretten er for så vidt resultatorientert. I ettertid ser jeg at mye skulle vært gjort annerledes i Vikings-aloen. Barn- og ungdomsarbeidet ble halvhjertet og var rett og slett ikke godt nok. For meg passet det at kravene var tøffe, men de fleste av kompisene mine ramlet utenfor. Det var kun en arena for enere. Nå er skylappene borte. I Griffen skaper vi et tilbud til alle. De som vil bli best og vinne skal få muligheten til det og ha noe å strekke seg etter. Samtidig skal vi tilpasse for dem som kun vil trene i et trygt og godt sosialt miljø, sier Finstad.

Alle kan ikke, eller har ikke lyst, til å bli gode basketballspillere.

– Vi må likevel ta vare på dem. For meg handler engasjementet om at ungdom skal ha et sted å gå uansett hvordan du har det eller hvordan du føler deg. Jeg vet hvor viktig det var for meg selv i tenårene, sier Finstad

For å stemme på Adam Finstad: Send sms HT ILDSJEL 3 til 2399.

Tjenesten koster 5 kroner per sms. Du kan stemme totalt 10 ganger, eller én gang per dag. Stemmer du mer enn 10 ganger, belastes du fortsatt med 5 kroner - selv om disse stemmene ikke teller med.

Prisen er på 20.000 kroner og skal gis videre fra vinneren til et idrettslig formål. Det gis i tillegg 5.000 kroner som vinneren beholder selv.

VIKINGS: Adam Nilsen var lærling da Harstad Vikings vant kongepokalen. Bak fra venstre: Styreleder Erling Johansen, Jonas Evensen, Adam Finstad, Fitim Troni, Thomas Vangen, Gazmend Troni, Haris Kuko, Bjørn Thomassen og daglig leder Eidar Andreassen. Foran fra venstre: Arne Risø Nilsen, Mario Woodson, assistenttrener Tore Berset, Sanel Gabela, trener Lazar Vidacic, Jeff Rogers og Zivko Misiraca. Foto: Øyvind Askevold Kaarbø
INSTRUKSJON: Sesongen er over, men Adam Finstad har fortsatt treninger for ungguttene. Han har trent fire lag i vinter. Foto: Øyvind Askevold Kaarbø
OPPMERKSOM: Adam Finstad tok seg tid til barna i ung alder, og skrev autograf da han debuterte for Vikings i 2006. Foto: Øyvind Askevold Kaarbø