Spør du hvem Erling Svein Olsen er, skal du være heldig for å få riktig svar. Egentlig skulle han hete Svein Erling da han ble født i 1940, men faren Erling tok en sjefsavgjørelse i dåpen og snudde på navnene. Kanskje betyr det ikke så mye. 76-åringen, som fyller 77 19. desember, har alltid gått under navnet Boye. Kun Boye. Også for de to sønnene Dag-Jøran og Cato har han alltid vært Boye. Og Boye er en legende i Skånland OIF etter 52 år sammenhengende i klubben.

Det kunne endt annerledes. Boye bodde i byen ved siden av Kjell Kokvik fra mesterlaget til HIL på begynnelsen av 60-tallet. Han ville ha med den da 25-årige spilleren i gult og svart.

– Jeg trente med HIL og var i ferd med å skrive under, men var aldri i tvil om valget da jeg hørte at SOIF skulle stille a-lag her hjemme, sier Boye.

Boye var også langrennsløper og deltok i to norgesmesterskap. Det siste i 1974 i åtte varmegrader på treski. Han var naturlig nok sjanseløs mot Oddvar Brå, som stilte på nymotens plastski. Men fotball har vært viktigst. Han spilte på a-laget fra 1965 til han som 47-åring la opp i 1987 etter 440 kamper. Legger vi til b-kamper og old boys er antallet 550.

Vil jobbe til han fyller 80 år

SOIF har siden ikke blitt kvitt Boye, ikke at noen har ønsket det heller. I 30 år sammenhengende, siden 1987, har han hatt funksjoner rundt a-laget, både som oppmann og de siste 15 årene som materialforvalter.

– Jeg har aldri vært borte siden jeg begynte med a-lagsfotball i 1965. Selv om jeg nærmer meg 77 år har jeg ingen planer om å gi meg. Jeg har tenkt å fortsette som materialforvalter til jeg fyller 80, om SOIF vil, naturligvis, sier Boye.

– Hver høst, når siste kamp er spilt, spør jeg meg selv: Hva skal du finne på nå, Boye? Så går det en drøy måned og guttene er i trening igjen. Da kommer jeg raskt tilbake. Fotball er livet, sier han.

Av naturlige grunner går ikke alt like fort som før. Boye har tid, og tar seg god tid.

– På kampdager er jeg på plass tre timer før avspark. Da henger jeg opp draktene og klargjør utstyr og gjør nødvendige oppgaver. Alt skal være på stell for spillerne. Vi har det ganske proft selv om vi er i 4.-divisjon, sier han.

Eldstesønnen Dag-Jøran var i årrekker a-lagstrener. Han stilte store krav til materialforvalteren. Boye har derfor lært seg å være nøye.

– Draktene måtte henge nøyaktig likt på krokene. Hvis ikke ble Dag-Jøran sur. Han er ganske pirkete, men så blir det jo bra når alt er ordentlig. Vi hadde likevel et godt forhold. Jeg har for så vidt ikke problemer med noen. Det er noen generasjoner mellom dagens spillere og meg, men vi trives sammen. Nettopp trivsel for dagens flotte ungdom er min største motivasjon for å gjøre en innsats.

Æresmedlem

Engasjement og arbeid for fellesskapet er noe som går igjen i Olsen-familien. Alle sju gutta i søskenflokken på ni har vært spillere og tillitsvalgte.

– Fem av oss spilte samtidig på a-laget. Jeg fikk alltid skylda om vi tapte ettersom jeg var bakerste mann i forsvar. Vi kranglet hjemme hos mamma og pappa, som lyttet en stund før han avbrøt og sa: Slapp av, dere vinner neste gang. Da var diskusjonen slutt.

Faren Erling ble klubbens første æresmedlem i 1979. Han er sammen med Boyes sønn Dag-Jøran den som har lengst sammenhengende tid som styreledere i klubben. Boye vil derimot ikke sitte i styremøter. Han ønsker å jobbe. Det har han gjort så mye og lenge at han selv ble utnevnt til æresmedlem i 2012, og er i en eksklusiv klubb på bare seks.

– Det kom som en stor overraskelse. Jeg er veldig glad for den innramma gulldiplomet, som er et synlig bevis for at noen setter pris på meg, sier Boye.

For å stemme på Boye Olsen: Send sms HT ILDSJEL 1 til 2399.

Tjenesten koster 5 kroner per sms. Du kan stemme totalt 10 ganger, eller én gang per dag. Stemmer du mer enn 10 ganger, belastes du fortsatt med 5 kroner - selv om disse stemmene ikke teller med.

Prisen er på 20.000 kroner og skal gis videre fra vinneren til et idrettslig formål. Det gis i tillegg 5.000 kroner som vinneren beholder selv.

DESIGNER: Sammen med avdøde Kåre Pedersen vant Boye Olsen konkurransen da Skånland OIFs klubbemblem ble laget. Han bærer klubbkolleksjonen med stolthet. Foto: Øyvind Askevold Kaarbø
DAGLIG: Hver dag er Boye Olsen innom fotballanlegget på Evenskjer. – Her har vi fått det fint med stor bane og kafé- og garderobeanlegg. Foto: Øyvind Askevold Kaarbø
ALLTID BEREDT: Daværende trener Trond Rogde og materialforvalter Boye Olsen på sidelinja under en SOIF-kamp på Trøssen i august 2004. Foto: Øyvind Askevold Kaarbø