For tredje året på rad skal det være V75-løp i Harstad Travpark midt i juli.

Denne dagen handler det om så mye mer enn løpene i banen. Det skal være folkefest på Langmoan. De foregående årene har mellom 1.000 og 2.000 mennesker vært til stede på arrangementet.

Sportssjef June Reyes og daglig leder Elisabeth Storvik Ingebrigtsen i Totonor håper suksessen gjentar seg.

– Skal du først oppleve travsporten er dette definitivt dagen å gjøre det på, sier Storvik Ingebrigtsen.

Westernpark

For Totonor handler det om å være attraktiv for barn og familier. Det vil yre av liv i travparken fra formiddag til kveldstid. For anledningen vil det bli rigget en westernpark i samarbeid med Arctic Ranch, som holder til i Ballangen og drives av Tonje Rønnevig.

Programmet er klart. Det blir spektakulære show med blant andre Norges beste lassokaster, Bernt Haakon Danielsson. Han vil også veilede og demonstrere for de barna som har lyst til å prøve å kaste lasso. Det blir svartkruttskyting, lassokasting og westernhester, og alle som vil får bli med på tur i prærievogna. Barna skal få kose seg med ponniridning, gullvasking, hesteskokasting, mekanisk okse, bondegård med dyr, ansiktsmaling, høyhopping og mye mer.

For anledningen skal i tillegg travkroa gjøres om til en saloon.

Etterpå-trav

Erfaringen fra de foregående V75-arrangementene gjør at programmet i travparken er komprimert. I år blir det ingen konsert på Langmoan når siste hest har passert målstreken. I stedet blir det er såkalt aftertrav i Nordic Hall.

– Etter siste løp pakker vi sammen og drar til byen. Vi har sett at det er vanskelig å få kusker, hesteeiere og andre aktører tilbake til travparken, og for publikum har det vært både våte og kalde opplevelser tidligere på kveldstid etter løpene, sier Reyes.

Terje Sporsem er engasjert som konferansier for kvelden. Sporsem er en av Norges mest etterspurte komikere, og tar turen til Harstad med skreddersydde innslag for anledningen.

– Sporsem ble for alvor kjent for de fleste da han danset seg rett inn i folkesjela som deltaker i Skal vi Danse. Etter det har han vært å se som programleder på Grip Mikrofonen, 9 av 10 Nordmenn, Skaperen og flere TV2-produksjoner. Han har vært programleder i P4s Radiofrokost og har høstet 6-ere fra landets anmeldere for mange av sine humorshow, sier Storvik Ingebrigtsen.

Konkurrerer med Sverige

Mens sidearrangementene med underholdning og aktivisering av familier er klare, kan sportssjef Reyes foreløpig ikke si med sikkerhet hvordan den sportslige biten blir.

Å få nordover noen av landets beste kusker, samt tilreisende hester, vil ha betydning for kvaliteten i løpene og omsetningen på spillet. Nettopp her blir Harstad målt når V75-arrangementer tildeles. Mens omsetningen var 11,7 millioner kroner i 2015, sank den til 10,5 millioner i fjor.

– Vi vet at de lokale lader, og vi håper å få den første vinneren fra nord. Eirik Høitomt kommer. Ellers må vi vente og se. Samtidig med vår V75-omgang foregår ett av storløpene i Sverige, og de beste drar dit så lenge de får oppsitt. Forhåpentlig klarer vi å lokke noen til oss, sier Reyes.

MESTER: Bernt Haakon Danielsson kommer. Han skal være Norges beste lassokaster. Foto: pressefoto
KOMIKER: Terje Sporsem skal være konferansier på aftertravet i Nordic Hall. Foto: pressefoto
WESTERNPARK: Tonje Rønnevig driver Arctic Ranch, som flytter inn i travparken 15. juli. Foto: pressefoto