Harstadværingen Mats Gunnar Ringberg har kjørt flere norgesmesterskap i trav tidligere. Den første pallplasseringen kom på hjemmebane sent lørdag kveld da han ble nummer to og fikk sølvmedalje. Norgesmester ble Lars Fredrik Kolle fra Jarlsberg.

Blikket til Ringberg da han steg opp på pallen fortalte alt om at andreplass umiddelbart føltes som en nedtur.

– Jeg er en vinnerskalle. Der og da var det surt. Så fikk jeg summet meg litt, og da må jeg si meg kjempefornøyd. Det var et flott NM, sier Ringberg.

– Ikke like sjanser

Med medaljen om halsen kom etter hvert smilet også.

– Første-, andre- og sjetteplass i NM-løpene klager jeg ikke over. Og jeg får forhåpentlig nye sjanser senere til å bli norgesmester. Jeg har lyst til å ta det siste steget opp på pallen, sier han.

Ringberg hadde egentlig tenkt å trappe ned etter at han i vinter ble far for første gang.

– Det går bra med ungen, og jeg er motivert for mer kjøring.

Dessverre for Ringberg måtte han stå over ett løp lørdag på grunn av for få påmeldte hester. Han ble kun kompensert tilsvarende sisteplass. Med sjetteplass i et fjerde løp, ville kransen og gullet vært hans.

– Følelsen er at jeg ikke fikk like sjanser som vinneren og flere av de andre deltakerne. Jeg kan ikke si at jeg ville vunnet om også jeg hadde fått kjøre fire løp, men det kan ha vært utslagsgivende, sier Ringberg.

Kuskekollega fra Harstad og regjerende mester Stian Pettersen endte på fjerdeplass. Han mener begge Harstad-representantene ville vært høyre på resultatlista hvis det ikke var for at de måtte stå over løp.

– Mats Gunnar er en så god kusk at han ville sanket de nødvendige poengene til å bli mester. Jeg forstår skuffelsen han kjente på. Når reglene er slik, må vi bare forholde oss til dem, men det er ikke helt rettferdig, sier Pettersen.

Kritikk

Også norgesmester Kolle, kun 18 år og yngst i feltene, og Arnt Sverre Røren var kritiske.

– Aberet med mesterskapet er det ujevne nivået på hestene, sa Røren etter seieren i det fjerde NM-løpet.

Kolle var inne på det samme på seremoniplass. Sportssjef June Reyes i Harstad Travpark skjønner kuskene.

– For få starthester er noe sporten sliter med i hele Norge. Det er ei utfordring, sier Reyes.

– Mesterskapet for øvrig gikk knirkefritt. Det er hyggelig at den yngste kusken gikk til topps og at Harstads representanter utmerket seg med seirer i løp og andre- og fjerdeplass totalt, sier Reyes.

Hun tror NM for amatører kommer til Harstad for 18. gang på rad om ett år.

– Dersom vi ønsker mesterskapet, da får vi det, sier Reyes.

FJERDEPLASS: Regjerende norgesmester Stian Pettersen fra Harstad havnet rett utenfor pallen. Her sammen med Anette Frønes fra Sørlandet og Karin Hauge fra Bjerke. Foto: øyvind askevold kaarbø
INNLEDET: Stian Pettersen overrasket med seier med finskeide Young Moon Hoss i det første NM-løpet. Kuskene fra Harstad vant to av de tre NM-løpene de var tildelt. Foto: øyvind askevold kaarbø
STRÅLTE: Trener Fritz Kristiansen strålte og vinket til publikum etter å ha vært på seremoniplass sammen med kusk Mats Gunnar Ringberg. Mon Amie Superb vant for sjette gang på rad. Foto: øyvind askevold kaarbø