Denne uka var syklister, alpinister og deres trenere og foreldre på foredrag med Antidoping Norge. Harstad Cykleklubb er i ferd med å fornye sertifiseringen som Rent Idrettslag, og Harstad Alpinklubb har tatt de første stegene for å få samme status.

Klubbene gikk sammen om en temakveld denne uka, og fikk på besøk foredragsholder Knut-Ståle Arntsen fra Antidoping Norge. Hans budskap, og samtidig en vekker, er at doping er en utfordring i ungdoms- og treningsmiljøer i Norge, og ikke bare i internasjonal toppidrett.

Sterk historie

Syklist og svømmer Tiril Jørgensen lyttet både til råd og advarsler, og fikk høre historien til den tidligere Robinsonekspedisjon-deltakeren Morten Heierdal. Han skulle bli litt større og sterkere. Det som skulle være en snarvei i treningen endte med store mengder anabole steroider, narkotika, vold og fengselsdom. Nå er Heierdal i likhet med Arntsen foredragsholder

– Du skjønner alvoret når slike sterke historier blir fortalt, og hvor dumt det er å ta slike sjanser og ikke tenke på konsekvensene, sier Jørgensen.

16-åringen var kjent med mye av antidopingarbeidet fra før.

– Samtidig er det bra å bli minnet om og bevisstgjort. For min del var det litt oppsiktsvekkende å høre hvorfor vi ikke bør ta kosttilskudd, og hvis vi tar det må sjekke veldig nøye hva vi faktisk får i oss. Mange av de utenlandske produktene er ikke rene, sier Jørgensen.

Hun hevder aldri å ha tatt kosttilskudd, men kjenner utøvere som gjør det. Jørgensen sier hun aldri har fått tilbud om dop.

– Og skulle noen spørre, vil jeg ikke engang tenke på saken. Jeg sier nei, lover hun.

– Forbilder

Trond Viggo Opdal er styreleder i Harstad Alpinklubb. Han har tidigere jobbet for Antidoping Norge både som foredragsholder og dopingjeger. Han syns det er flott at klubber på tvers av idrettsgreiner kan gå sammen i arbeidet for å skape et verdisyn og bevisstgjøre sine ledere og utøvere. Han applauderer samtidig Jørgensen og andre ungdommer innen sykkel og alpint, som tar et aktivt standpunkt og sier de er imot juks.

– De blir forbilder for andre ungdommer og yngre utøvere i sine respektive klubber. Deres holdninger betyr noe for hva andre ungdommer måtte gjøre, sier Opdal.

Han minner om at unge utøvere nødvendigvis ikke støter på utfordringer i egne klubber.

– Mange av dem trener også på helsestudioer. Erfaringsmessig møter de der folk som står for andre verdier. Nå gjør våre utøvere seg i stand til å ta klare standpunkt om hva de skal putte i kroppene sine.

Ros

Han berømmer treningsstudioene i Harstad som har tatt et valg om å være rene treningssenter, og trekker i tillegg fra Harstad Idrettsråd.

– Klubbene får en større motivasjon ettersom idrettsrådet har en ekstra gulrot om at de som er sertifisert Rent Idrettslag får 5.000 kroner ekstra ved tildeling av lokale aktivitetsmidler, sier Opdal.

Alpinister: Caroline Sommerbakk Hoseth (nærmest) og Sigrid Olsen er blant alpinister som skal sertifiseres som rene utøvere i rent lag. Foto: øyvind askevold kaarbø
IDRETTSLEDERE: Trond Viggo Opdal fra alpinklubben og Hilde Lilleng fra sykkelklubben. Foto: øyvind askevold kaarbø
FOREDRAG: Knut-Ståle Arntsen er nytilsatt foredragsholder for Antidoping Norge. Han delte ut informasjon til de fremmøtte. Foto: øyvind askevold kaarbø