Fotballspilleren har siden hjemkomsten sommeren 2013 fått gult eller rødt kort i 52 prosent av kampene som spilles i Harstad eller i Nord-Norge. For kamper på Østlandet er tallet 36 prosent.

Ursin Ingebrigtsen er ikke overrasket over tallene, men vil helst ikke snakke om dommere og kortsamlingen han har opparbeidet seg.

– Det beste er å si ingen kommentar, sier han.

– Tror du at ryktet ditt er dårlig blant dommere?

– Jeg tror ikke - det vet jeg, sier Ursin Ingebrigtsen.

– Slett ikke alle kortene er ufortjente. Jeg har en spillestil og et engasjement, som gjør at jeg lett får kort. Men på langt nær alle de gule eller røde har vært riktig, tilføyer han.

– Hvorfor får du flere kort med nordnorske dommere enn i kamper på Østlandet?

– Det må du spørre dommerne om.

– Jeg har spilt på et høyere nivå (1.-divisjon, vår anm.) og vet hva dommere sørfra og på et høyt nivå tillater. Lista bør være den samme her i nord.

– Byr på utfordringer

Tidligere toppdommer Per Ivar Staberg, som i flere år dømte for HIL, er ekspert og blogger om dommere for NordicBet. Han kjenner til både Ursin Ingebrigtsen og temperaturen blant dommere både i nord og sør.

– Marcus er kanskje inne på noe selv. Det kan ligge noe der med tanke på ryktet hans. Det har han dratt med seg fra før han ble seniorspiller og videre i karrieren. Marcus er dominant og en lederskikkelse. Han kan by på utfordringer for et dommerteam. For dommerne handler det om å være forberedt, og det er dommere på alle nivåer. Det prates om lag og spillere, og man gjør seg sikkert opp meninger. I forberedelser kan det tippe litt over slik at dommere kanskje blir forutinntatte, selv om sikkert ingen bevisst ønsker å være det, sier Staberg.

Dommereksperten legger merke til at Ursin Ingebrigtsen ikke utelukkende klandrer dommerne.

– Han vet selv at han har en røff stil. Marcus er herlig med sin vanvittige vinnerskalle og evne til ikke å frykte noen.

– Forskjellen mellom 52 prosent kort med nordnorske dommere og 36 prosent med østlandske dommere er stor. Det må samtidig sies at prosentene er høye uansett, og over 18-årsgrensa på polet. Å pådra seg kort i 52 prosent av kampene i nord gjør jo at selv Ramos på Real Madrid blir en smågutt. Marcus må gå i seg selv og se hva han kan gjøre for å få ned tallene, sier Staberg.

Må sone karantene

Eks-dommeren mener det er enda et element som bør tilføyes.

Ursin Ingebrigtsen flyttet hjem til Harstad sommeren 2013 og går inn i sin fjerde sesong etter at han trappet ned satsingen i Asker til fordel for brannmannsyrket. Medkila-spilleren, som kom til klubben fra HIL i vinter, havner ofte i unåde hos dommerne. Sist gang i lørdagens serieåpning. Han fikk rødt kort da han spontant utbrøt «fuck off, e’ du steike blind?» som reaksjon da assistentdommeren kvarteret før slutt dømte ballen ut over sidelinja. Tirsdag ble det klart at Ursin Ingebrigtsen må sone karantene i neste serierunde.

– Jeg er blitt mildere med årene og mer voksen, men er giret og har mye adrenalin når jeg spiller fotball. I spillet går det fort. Om jeg hadde fått tenkt meg om i ti sekunder, ville jeg neppe sagt alt som er kommet ut av meg i løpet av karrieren, erkjenner han.

EKSPERT: Per Ivar Staberg antyder at dommere kanskje forbereder seg litt for godt når de skal dømme Marcus Ursin Ingebrigtsen Foto: Øyvind Askevold Kaarbø