Harstad-kvinnene Maria Solheim og Malin Lindstrøm har en treningshverdag på det høyeste nivået i norsk håndball som spillere for Gjerpen. Solheim er også veletablert på førstelaget, og var den femte mestskårende spilleren Gjerpen i eliteserien i vinter.

De kastet ball fra 6-årsalderen i gymsalen på Bergseng-skolen. Da spilte de i aktivitetsserier for Lia-Brage. Som 13-åringer gikk de videre til Harstad Håndballklubb for å utvikle seg videre. Neste steg var toppidrettsgymnaset i Skien, som igjen førte til nasjonalt spill for Gjerpen.

Skape forståelse

Solheim og Lindstrøm glemmer ikke røttene, og stilte opp for lokale jenter da de var en tur hjemme på ferie. De ledet en økt med Harstads 14-årslag i Stangneshallen. Lagets trener er Monica Lindstrøm, som også fulgte opp de nåværende elitespillerne i barn- og ungdomsårene.

– For det første er det flott at de bruker av fritiden sin på oss her hjemme. De har egentlig nok håndball å forholde seg til i hverdagen som den er. For oss i Harstad og Nord-Norge er det viktig å få en forståelse for hva som må til for å komme til toppen, og for å få spille der. 14-årsjentene stilte mange spørsmål og fikk gode svar, sier trener Lindstrøm.

For ungjentene var det spesielt artig å høre at Gjerpen-duoen fortsatt bruker et angrepstrekk som de regisserte og øvde inn da de selv spilte aldersbestemt i Harstad. Trekket lever under navnet Lia-Brage også når det utføres i Gjerpen.

– På elitenivå brukes det ikke tid på grunnleggende elementer, for eksempel finter. Det er forventet at du skal kunne disse før du blir seniorspiller. Å få høre dette fra elitespillere selv er nyttig for ungdommene våre, sier Lindstrøm, som ikke kan se at Harstad på kort sikt har nye toppspillere på gang.

Vilje og kultur

– Jeg trener både 14- og 16-årslag, og innser at veien til toppen er lang. Vi har en jobb å gjøre med tanke på treningsvilje og treningskultur. Det er ikke bare opp til barna, men også foreldrene må være villige til å følge opp. Vårt lag trener tre timer i uka. Det er ikke mye. Til sammenligning har jeg et tantebarn i fotball på 12 år, som trente to ganger om dagen i påsken. Hadde jeg sagt at håndballspillerne skulle gjøre det samme, ville de ha steilet. Men det må trenes og spilles mye hvis vi skal bli gode, og det må innarbeides tidlig, sier Lindstrøm, og bruker Gjerpen-jentene som eksempel.

– Hvis de hadde kamp og ble lovet treningsfri ved seier, ville de tape med vilje for å få lov til å trene mer, sier Lindstrøm.

INSTRUKSJON: J14-spillerne fulgte nøye med da Malin Lindstrøm og Maria Solheim viste øvelser. Gjerpen-duoen har vunnet NM-gull for junior og er i elitestallen til Skien-klubben. Foto: privat
FORNØYD: Zhara Ramazani og Maria Solheim koste seg i hverandres treningsselskap. Foto: privat
PÅ KANTEN: Zhara Ramazani er kantspiller, og da er tips fra Maria Solheim gode å ta med seg. Solheim spiller i samme posisjon, og markerte seg med 53 skåringer i debutsesongen i eliteserien. Foto: privat