Fotballklubben reduserer treningsavgiften i snitt med 500 kroner for hver spiller i barn- og ungdomsklassene til og med 19 år. For de aller yngste kuttes avgiften med 600 kroner, opplyser daglig leder Hans Richard Larssen med henvisning til vedtak gjort av årsmøtet.

Bakgrunnen for kuttet er politikernes vedtak i kommunestyret 8. desember i fjor. Da ble det besluttet at trening for barn og unge i kommunale idrettsanlegg skal være gratis.

Forutsetningen er at idrettslagene reduserer enten kontingent eller treningsavgift slik at formålet om billigere idrett oppnås. Klubbene skal ikke bruke midler tidligere avsatt til bane- og halleie til annen drift.

Fire kutt, åtte uendret, to øker

Harstad Tidende har innhentet tallene fra de største brukerne og de fleste øvrige leietakerne av kommunale idrettsanlegg. Fotballklubben Landsås kutter desidert mest. Brage Trondenes reduserer treningsavgiften med 300 kroner per medlem, mens Harstad Damefotball fjerner avgiften og krever bare kontingent for 2017. Også Griffen Basketballklubb setter ned avgiftene.

Verken Håndballklubben Landsås, Harstad Turnforening, Idrettsklubben Hind, Medkila IL, Harstad IL eller Harstad Håndballklubb har gjennom sine respektive årsmøter justert ned avgiftsnivået. Sistnevnte skal ha saken til behandling på neste styremøte 20. april, ifølge leder Beate Tande.

– Vi jobber med flere alternativer. Det kan bli lavere kontingent, rimeligere egenandeler ved reise, kutte en type dugnad for aldersbestemte lag og eller sette av midler i et fond, som skal ivareta at alle skal kunne være med i idretten uansett ressurser, sier Tande.

IK Hinds styreleder Tor Charles Holmgren opplyser at avgiftene er de samme i 2017 som i 2016, men det er vedtatt en omstrukturering fra og med 2018. Medlemskontingenten blir da redusert en del, mens det skal differensieres på treningsavgiften.

– Totalt skal ikke den samlede kontingent- og treningsavgift øke, informerer Holmgren.

Det er altså ikke vedtatt en lavere pris totalt sett for friidrettsutøvere i alderen 6-19 år.

Fotballklubben Landsås trekker også fram at den kutter et lotteri til 800 kroner per spiller i målgruppen. Imidlertid er lotteri ansett som dugnad, og all dugnad er frivillig i henhold til idrettsforbundets retningslinjer. Med andre ord må kutt i dugnad holdes utenfor et regnestykke om billigere deltakelse for 6-19-åringer. Det samme må dermed Harstad Håndballklubb ta høyde for når ulike alternativer skal vurderes i styremøtet 20. april.

– Kan ødelegge for oss selv

IF Kilkam og Harstad Innebandyklubb har en liten økning i avgiftsnivået for målgruppen.

– Økningen skyldes hallprosjektet og var varslet på årsmøtet i fjor, begrunner styreleder Finn Håkon Jørstad i Kilkam, som har planer om å bygge en fotballhall.

Hans Richard Larssen i FK Landsås er bekymret over at så få idrettslag følger opp.

– Hvis ikke de andre lagene følger opp vil idretten ødelegge for seg selv. Da torpederes avtalen, og vi vil garantert miste dette godet når prøvetiden er over, sier Larssen.

Styreleder Hilde Lilleng i Harstad Idrettsråd sier idretten må evne å følge vedtaket.

– Politikerne og kommunen vil se en effekt av tiltaket i form av at det skal være billigere å drive med idrett for barn og unge. Idrettsrådets klare oppfordring er at klubbene må følge opp intensjonen og forutsetningene i avtalen, sier Lilleng.

Hun understreker at gratis leie for barn og unge er et toårig prøveprosjekt, som skal evalueres ved utgangen av 2018.

– Denne saken er idrettspolitisk viktig. Idretten i hele landet har sagt at den skal jobbe for gratis leie. Vi vet at barn og unge ikke får være med på idrett grunnet kostnadsnivået, og tiltaket er viktig spesielt overfor familier med lav betalingsevne. For oss er det viktig å sende et sterkt signal til politikerne om at inkludering i idrett er viktig for samfunnet. Da må vi først og fremst sørge for å følge opp den inngåtte avtalen, sier Lilleng.

BEKYMRET: Daglig leder Hans Richard Larssen i FK Landsås ber klubbene sette ned prisene for å beholde godet. Foto: ?òyvind Askevold Kaarb?¶
TURN: Styreleder Lise Karin Fjærli bekrefter at turn ikke har satt ned deltakerprisene. Foto: øyvind askevold kaarbø
OPPFORDRING: Idrettsrådsleder Hilde Lilleng sier klubbene må innrette seg etter vedtaket. Foto: øyvind askevold kaarbø
BILLIGERE: Gabriel Isaksen og Jens Madsen trente basketball i Harstadhallen torsdag. De vil få en lavere avgift i 2017 for å drive med idretten, men beløpet er ikke fastsatt av Griffen ennå. Foto: Øyvind Askevold Kaarbø