Rittets daglige leder er Knut-Eirik Dybdal i Harstad, som var vertsby for finalen i 2013, starten i 2015 og åpningsuka kommende høst, bekrefter at Utenriksdepartementet i forrige uke ga beskjed om at en mulig grensekryssing er løftet opp på et høyt politisk nivå i Russland. Det samme uttalte utenriksminister Børge Brende i et intervju med NRK i Harstad, som først omtalte saken, i forbindelse med åpningen av det nye Statoil-bygget i Harstad sist torsdag. Ministeren fortalte NRK at spørsmålet ble tatt opp av Russlands utenriksminister Sergej Lavrov under et møte i Arkhangelsk.

Mye gjenstår

– Lavrov sa at utenriksdepartementet er veldig positiv til å få en etappe over på russisk side. Jeg hadde også møte med guvernøren i Murmansk, Marina Koftun, som hadde fått akkurat samme informasjon fra Moskva. Så jeg antar at det bare er å forberede seg på en fantastisk etappe også inne på russisk side, sa Børge Brende til NRK.

Knut-Eirik Dybdal gleder seg over signalene. Han har hatt til sammen tre møter - to i Murmansk og ett i Kirkenes - med myndigheter og sportskomiteen i Murmansk-regionen - siden 2015 da Harstad Tidende første gang omtalte planene.

– I Murmansk har de hele tiden vært positive. En ting er å vise vilje, noe helt annet er å iverksette. Vi er fortsatt ikke der at noen i Russland sier: Nå hiver vi oss til og gjør dette, sier Dybdal.

– Likevel er det gledelig at spørsmålet tas opp på et enda høyere nivå. Når en av verdens mektigste politikere har snakket med den norske utenriksministeren om en slik etappe, ja, da har det betydning. Jeg kan ikke forestille meg at de bruker tid på en sak de ikke ønsker å få til. Viljen er kanskje sterkere, men hva og hvordan kan jeg ikke si noe om. Vi vet bare at signaler er gitt.

– Jeg vil tro at det fortsatt er en veldig lang vei til vi er i mål, sier Dybdal.

– For å si det mildt, legger han til raskt.

25-årsjubileum

NRK antyder at etappen kan bli en realitet allerede neste år. Dybdal er ikke like optimistisk.

– Det hadde vært stort å få til i 2018 i forbindelse med 25-årsjubileet for barentssamarbeidet. Jeg vet likevel ikke om det er mulig, og det er heller ikke så lenge til detaljene for 2018-rittet med etappefordeling skal legges, sier Dybdal.

SAMTALER: Fra venstre: Claude Rach fra Arctic Race, daværende guvernør Grigorj Stratij i Murmansk-regionen, Svetlana Naumova fra sportskomiteen i Murmansk og daglig leder Knut-Eirik Dybdal i Arctic Race fotografert under et møte sommeren 2015. Foto: privat