Fotballspillerne og trenerne til Skånland OIF i 4.-divisjon har hektiske dager. Det skyldes ikke bare sesongoppkjøring med trening, øvingskamper og kvalifisering til norgesmesterskap. De har hatt sju-åtte dugnadskvelder med rivingsarbeid i ett av Nordic-byggene i Harstad sentrum. Pengene skal brukes til en treningsleir i Danmark. Kommende torsdag reiser 19 spillere, to trenere og sportslig leder til København for å finpusse form og styrke samhold før seriestart rett etter påske.

Ekstratrening

Trener Tor Anders Hustad er imponert over egne spillere.

– Vi har virkelig en dedikert gjeng, som står på for hverandre. Her er det mange som tar en for laget. Pendlerne i Tromsø kan naturlig nok ikke jobbe inn penger til Danmark-turen, men da gjør lagkameratene jobben for dem. Mange har lagt ned en stor innsats. Bare denne uka har vi hatt tre økter først, så drar vi på trening etterpå. Og vi trener på ugunstige tidspunkter som ingen andre vil ha for å få kunstgress under skoene, sier Hustad.

Arbeidet foregår i fjerde etasje i en bygård, og er krevende selv for veltrente fotballspillere.

– Her går det i trappeløp, fire etasjer ned og fire etasjer opp, fjerning av gulvbelegg, knusing av murer og bæring av gipsplater. Vi tar det som ekstra styrke- og utholdenhetstrening. Jeg kan love at det kjennes på kroppen når du har vært fire-fem ganger opp og ned de fire etasjene.

– På denne måten bygger vi lag og karakter, sier Hustad.

Samhold

Reisen til og oppholdet i Danmark koster 130.000 kroner, cirka 6.000 kroner per person. Gjennom dugnad er egenandelen banket ned til 2.500 kroner, og ingen kostnad tas over ordinær klubbdrift. Gutta gjør jobben selv.

I København blir det mye trening, og sosialisering. Laget skal besøke skånlendingen Tom Høgli og se hvordan hans hverdag er som proffspiller. Det kan også bli en treningskamp mot en svensk motstander.

– I Rosenborg sier man at det ikke er tilfeldig at de er best i Norge til å spille fotball. Det skyldes det unike samholdet. Klarer vi å få til noe tilsvarende, er vi godt på vei på det nivået vi hører hjemme, sier trener Hustad.

SOIF ble nummer to i fjor, godt bak seriemester Morild, som SOIF slo 4-0 i cupkvalifisering sist helg.

– Målsettingen for sesongen er ikke klar. Den skal vi diskutere i Danmark, men det er vel ingen tvil om at vi ønsker å kjempe i toppen, sier Hustad.

God og bred stall

I så måte betyr det mye for SOIF å få hjem Håkon Norberg, som har erfaring fra 3.-divisjon.

– Han sto øverst på lista over spillere vi ønsket oss. I tillegg har vi fått mange andre gode spillere. Dette kan bli en spennende sesong, sier Hustad.

Det tror også Norberg.

– Absolutt ser det lovende ut. SOIF er et bra lag med bredde i stallen, og en veldig bra trener. Vi skal likevel avvente optimismen til vi vet mer om motstanderne. Resultater i kamper før sesongstart bør man ta med noen klyper salt, sier Norberg.

PLANLEGGER: Assistenttrener Harald Pettersen og Erik Hustad har en plan både for dugnadsjobben og det som skal skje på fotballbanen. Foto: Ivar Hjelvik
STÅR PÅ: William Sørensen og Erlend Oppholdt (t.h.) tar et tak ekstra for lagkamerater som ikke bor i regionen. Foto: Ivar Hjelvik
TILBAKE: Håkon Norberg er ferdig med masteroppgaven i forbindelse med studiene i Tromsø i løpet av mai, og vender derfor hjem for å jobbe og spille fotball for moderklubben Skånland. Foto: Øyvind Askevold Kaarbø