23-åringen spilte sist sesong for den Helsinki-baserte klubben Laajasalon Palloseura, som tilsvarende HIL i Norge er på fjerde nivå. I fjor representerte han samelandslaget i urbefolkningsturneringen i Abkhasia i Georgia.

Laitila skal trene med HIL noen økter og til slutt spille i treningskampen mot Senja lørdag 8. april.

– Vil heve nivået vårt

Trener Torkild Nilsen er ganske trygg på hva han vil få se.

– Jeg har sett opptak fra samelandslagets kamper i Abkhasia. Det ser veldig bra ut for oss dersom han representerer det samme her som i mesterskapet. Da ble han kåret til den mest verdifulle spilleren. Han vil kunne heve nivået hos oss, sier Nilsen.

Laitila er en defensiv midtbanespiller, som har fått gode skussmål når HIL har sjekket referanser. Klubben fikk også et godt inntrykk da finnen besøkte Harstad i desember i forbindelse med treningshelga da 11 utenlandske spillere kjempet om kontrakt. Den gang var han ute med skade, og kunne bare følge treningene fra sidelinja.

Uten jobb ingen avtale

Sportslig leder Dag-Jøran Olsen i HIL har hatt dialog med Laitila siden den gang.

– Nå er han skadefri og har trent i en måned hjemme i Finland. Tilbakemeldingene på Laitila er gode, og gjennom den løpende dialogen og møtet i desember sitter vi igjen med et positivt inntrykk. Laitila er veldig motivert, sier Olsen.

HIL har på det nærmeste bestemt seg for å slå til. Forutsetningen er at Laitila klarer å skaffe seg jobb i Harstad. Så langt har ikke elektrikeren fått napp, men vil prøve å få til jobbintervjuer i løpet av neste uke.

– For oss er dette et siste forsøk på å sikre oss Laitila. Vi har ingen annen mulighet til å hente spillere enn at de kommer hit for å jobbe og kan forsørge seg selv. Økonomien til klubben tillater ikke annet, understreker Olsen.

– Det står ikke på spilleren, men på oss og omgivelsene i Harstad, sier han.

Krysser fingrer

Trener Nilsen er spent på hva neste uke vil bringe.

– Hvor viktig er det å få til en avtale med Laitila?

– Viktig og viktig. Vi er alltid på utkikk etter det som kan gjøre oss bedre. Vi krysser fingrer for at han får seg en jobb slik at overgangen går i orden, sier Nilsen.

HIL har fra før hentet polakken Rafal Zaborowski, serberen Nikica Kosutic og sloveneren Alan Hocevar.