Onsdag kveld ble prosjektrapporten fremlagt med ei lista i fem punkter over hvilke anlegg som bør prioriteres i Harstad-idretten de kommende år.

Førsteprioritet er gitt en ishall, som også skal inneholde turnhall og kampsportarena, ved dagens skøytebane i Kanebogen. Nummer to er å utvikle og tilrettelegge sammenhengende nettverk av turveier, løyper og stier i Harstadmarka. På tredjeplass er Kilbotn skistadion, som skal styrkes for å befeste en posisjon som nasjonal og fremtidig internasjonal arena. På fjerdeplass kom en flerbrukshall for innendørs ballidretter, inkludert friidrett, ved Stangnes idrettspark. Nummer fem er å fornye anleggene ved Harstad stadion til tidsriktig standard, og dette arbeidet kan ses i sammenheng med fjerdeprioriteten.

– Trenger ryggdekning

Knut Bjørklund er leder for Troms idrettskrets, som har støttet anleggsprosjektet.

– Fra mitt ståsted er prioriteringene som forventet, sier Bjørklund.

5. april skal årsmøtet i Harstad idrettsråd enten si ja eller nei til planen.

– Nå er det spennende å se om planen får ryggdekning ved at idretten samles om prioriteringene. Vi må unngå splittelse. Idretten må skjønne og forstå at kun når vi opptrer samlet kan vi få noe til, sier Bjørklund.

– Hva kan utløse splittelse?

– Jeg sier ikke at det er slik, men det kan være at de store idrettene føler seg litt forbigått i denne omgang. Da må vi se dette i et lengre perspektiv, og ikke bare hva vi oppnår i løpet av tre til fem år, men hva har vi har fått til i de siste 20 årene og hva kan vi få til i de neste 20 årene.

– Akkurat nå tror jeg det er viktig og riktig med denne prioriteringslista, sier Bjørklund.

– Hvor realistisk er for eksempel en ishall med flerbruk?

– Den vil bli kostbar, men la oss få tallene på bordet før vi slakter forslaget.

– Jeg har vært med på å prioritere et 50-meters svømmebasseng i Tromsø, og har brukt ti år for å samle idretten i Nord-Norge gjennom særforbund og idrettsforbund om dette. Det tar tid å bygge store og kostnadskrevende anlegg. Fundamentet vil alltid være at idretten er enig, understreker Bjørklund.

Folkehelse

Han mener idrettsrådet gjennom prioriteringene har hensyntatt endringene i samfunnet.

– Folkehelseperspektivet ligger i bunn for prioriteringene, og det er viktig. Både unge og voksne søker til det uorganiserte, som har fått medvind i seilene. Kanskje er det en protest mot det overorganiserte samfunnet og de høye kostnadene at folk finner sin egen vei i aktiviteten vi ønsker å utøve for vår egen helse og familiens velferd, sier Bjørklund.

– Var det noe du savnet på prioriteringslista?

– Det overlater jeg til Harstad-idretten å prioritere. Jeg skal ikke gå inn på slike detaljer selv om jeg er fra Harstad.

GLEDE: Skøyteklubbens leder Mona Fagerland smilte da ishall ble presentert på listetoppen. Foto: Øyvind Askevold Kaarbø