Harstad klatreklubb arrangerte Polarcup i Hålogalandshallen lørdag, en klatreturnering hvor 45 personer deltok. 10 yngre klatrere deltok i barneklassen, og resten konkurrerte i det som var første gang klatreveggen i Hålogalandshallen ble brukt til konkurranse.

Etter tre timer med kvalifisering, hvor det handlet om å sanke mest mulig poeng ved å klatre enten halvveis av en rute eller til toppen, hadde lokale utøvere kvalifisert seg til finale i tre av de fire finaleklassene.

I kvinneklassen kom Elisabeth Slevolden på andreplass og Eveline Mertens på tredjeplass. Begge er fra Harstad Klatreklubb, og måtte se seg slått av Sigrid Olsen fra Lofoten Tindeklubb. Fra Harstad klatreklubb kom Dominique Similox på andreplass, og han ble slått av Eirik Birkelund Olsen fra Tromsø Klatreklubb. Jakob Edvardsen kom på tredjeplass i juniorklassen for gutter.

– Naturlig

Edvardsen mener det er helt naturlig at det ikke var noen lokale førsteplasser, selv om klatreturneringen var på hjemmebane.

– Vi er såpass nylig oppstartet i Harstad, at det har vært bedre forutsetninger for personer som kommer fra for eksempel Lofoten, Tromsø og Narvik. Nå har vi likevel fått en kjempegod klatrevegg, og det siste året har vi hatt organiserte treninger hver tirsdag. Miljøet er også større, og jeg mener at vi nå har gode forutsetninger for å kunne konkurrere i fremtiden. Jeg er sikker på de ungene som kommer inn i klatreklubben nå kan gjøre det kjempebra i slike konkurranser, sier han.

– Tidligere trente jeg i klatrehula, men på grunn av den korte veggen ble det selvfølgelig en annen type trening. Nå har vi en vegg som tilsvarer den vi bruker i konkurranser, og det tror jeg er viktig, sier han.

Vil bli bedre

Edvardsen er selv godt fornøyd med tredjeplassen sin.

– Jeg startet å klatre i slutten av 2012, men det har blitt mer og bedre klatring etter at vi har fått klatrevegg og organiserte treninger. Jeg har ikke noe mål konkurransemessig, bortsett fra å bli bedre og å holde på med dette fordi det er noe jeg liker. Jeg liker å klatre ute, og jeg blir nok å trene mer fremover, og så får jeg bare se hvor det fører meg konkurransemessig, forteller han.

Suksess

Leder i Harstad Klatreklubb, Elisabeth Slevolden, åpnet klatreveggen 24. januar forrige år. Helgens klatreturnering ble første gang veggen ble brukt til en konkurranse.

– Vi var veldig spent på hvor mange som ville komme, og med tanke på at vi arrangerte turneringen i vinterferien samtidig som det var fint vær, var vi selvfølgelig litt bekymret. 45 personer deltok, og i tillegg kom det reisende fra Tromsø, Lofoten og Vesterålen, og det er mye mer enn det vi kunne håpe på, forteller Slevolden.

Gull neste gang?

Slevolden bekrefter at det vil bli arrangert klatreturnering flere ganger i Hålogalandshallen.

– Planen er at Polarcup blir arrangert annethvert år, slik at vi og Evenskjer Klatreklubb bytter på å arrangere en slik turnering. Vi håper at vi får til det. Neste konkurranse blir etter planen i november 2018, forteller hun.

Slevolden tror det er fullt mulig at det vil bli gull til en lokal tøver neste gang Harstad klatreklubb arrangerer turnering.

– Vi har en talentfull ungdomsgruppe, og det er en økt interesse for klatreklubben. Den utviklingen vi ser i klatreklubben nå er virkelig lovende, sier hun.