Leif (85) og Sigrid Lorentzen (83) satt klistret foran tv-skjermen da Håvard Holmefjord Lorentzen slo til i Calgary. Skøyteløperen hentet hjem en etterlengtet medalje for Norge i sprint-VM. Ingen norsk løper har vært på pallen i et sprint-VM siden Roger Strøm tok sølv på Hamar i 1997.

– Jeg fikk en stor klump i halsen. Ja, jeg må si at jeg hadde tårer i øynene. Dette er eventyrlig, ikke minst med tanke på at Håvard klarte å komme tilbake etter skaden i fjor - og til og med fikk plass på pallen, sier bestemor Sigrid.

To tidels sekunder fra gull

Hun tenker tilbake til oktober i 2015. Under trening i Inzell falt barnebarnet. Den ene skøyta skar opp hele leggen hans. Lorentzen måtte sy over 100 sting.

– Jeg fryktet at han skulle ha fått skrekken av å gå svinger etter den skrekkelige skaden. Heldigvis har det gått bra, sier bestefar Leif.

Barnebarnet satte to norske rekorder på lørdagens 500 meter og 1000 meter. Søndag satte han norsk rekord og verdensrekorden sammenlagt i det nest siste paret. Da var det spørsmål om gull, sølv eller bronse med to løpere igjen. Gullvinner Kai Verbij satte ny verdensrekord sammenlagt i paret etter. Roland Mulder bommet. Lorentzens 1.07.38 på den siste 1000-meteren holdt dermed til sølv, og han var bare to tidels sekunder fra å bli verdensmester

24-åringen var ventet hjem til bostedet i Bergen tirsdag kveld. Besteforeldrene i Harstad gleder seg til å få snakke med sølvmedaljøren på telefon.

– Jeg vet egentlig ikke hva jeg skal si når vi skal snakke sammen. Jeg får vel gratulere. Her på Trondenes har gratulasjonene strømmet på fra folk på Evenskjer, i Tromsø og andre steder. Vi har til og med fått blomster på døra. Folk følger med, sier bestemor Sigrid.

Glad på vegne av sporten

Hun er selv kretsmester i håndball. Mannen er kretsmester i fotball, har en 14.-plass fra junior-NM på skøyter og vant løp i landsdelen. På 50-tallet satte han nordnorsk rekord på 5.000 meter.

– Ja, vi kan kanskje si at skøytegenene kommer fra meg, humrer Leif Lorentzen.

Han setter sølvet i et større perspektiv enn bare glede i Harstad.

– For vår del ble det en innholdsrik helg. For norsk skøytesport kan kanskje medaljen være en impuls og inspirasjon til at det blir satset enda mer på sporten, som tradisjonelt står sterkt i Norge. Jeg er faktisk mest glad på vegne av sporten, som igjen trenger et løft sier Lorentzen.

Ofte i Harstad

Håvard og broren Håkon har god kontakt med besteforeldrene i Harstad, som er hjembyen til deres far Torbjørn. Idrettsferdighetene er åpenbart gode. Håkon er ungdomslandslagsspiller i fotball, og skal spille eliteserien sammen med Thomas Kind Bendiksen fra Harstad i Sandefjord i år. I 2014 trente Håkon med HIL da han besøkte familien i nord.

Håvard Holmefjord Lorentzen (t.v.) tok en etterlenget VM-sølv i skøytesprint søndag. Her er han på podiet sammen med sammenlagtvinner Kai Verbij og bronsevinner Kjeld Nuis. Foto: Jeff McIntosh, AP / NTB scanpix