Den utflyttede harstadværingen lot seg fyre av tidligere konkurrenter, og tok turen hjem til Harstad fra Kongsberg for å delta i helgens nordnorske mesterskap i alpint. Han var ikke akkurat alene i bakken. 235 alpinister stilte til start, inkludert barna som deltok utenfor nordnorsk mesterskap.

– Et meget godt gjennomført arrangement, roser Mathisen.

Overveldende oppslutning

Han var aktiv fra 90-tallet til 2004 og ansett som en lovende utøver. Idretten har vært i noen bølgedaler lokalt siden den gang.

– Jeg registrerer at alpinmiljøet i Harstad er i vekst. Klubben har gjennom et generasjonsskifte fått inn folk som ikke er redde for å ta tak og få ting til å skje. Det er veldig positivt at nye ildsjeler har ambisjoner, og klubben har noe å bygge videre på etter helgens vellykkede NNM, sier Mathisen.

Styreleder Trond Viggo Opdal i Harstad Alpinklubb er glad for denne type tilbakemeldinger. Han fikk også applaus fra teknisk delegert både for gjennomføringen og oppslutningen.

– Ingen kan huske sist det var 235 løpere på et renn i Nord-Norge. Det er helt utrolig. Vi hadde tatt høyde for 130-140 deltakere ut fra erfaring og historiske tall. Det om altså 100 flere, sier Opdal.

Vel så glad er han over å se gamle alpinildsjeler i bakken.

– Flere av menneskene som tidligere drev klubben dukket plutselig opp med ski på beina og spurte om å få hjelpe til som bakkemannskap. Det gleder meg at folk har lyst til å hjelpe til. Kanskje er de sultne på å være med videre. Jeg vil tro NNM ga mersmak, sier Opdal.

Fikk fartssjokk

Torje Mathisen har ikke konkurrert i Sollifjellet Alpinsenter på 20 år. Det er 13 år siden han kjørte sitt siste mesterskap. I helga ble han nordnorsk mester både i storslalåm og slalåm.

– Jeg tror ikke jeg har vunnet NNM tidligere. I min tid var nivået mye høyere, og folk som Olav Råstad herjet. Mot han var jeg sjanseløs, sier han.

Råstad kjørte for landslaget og deltok i junior-VM.

– Jeg begynner å bli gammel og fikk litt fartssjokk. Det var uvant å skulle kjøre fort igjen. I de siste årene har jeg bare kjørt med barna mine for å lære dem å stå på ski. Jeg kjente den gamle følelsen av spenning, jo, det var artig å være med, sier Mathisen.

Barna på 5 og 7 år fikk kjøre utenfor konkurranse, og benyttet høvet til å besøke farfar i Harstad.

Lokale medaljer

Mathisen sto for to av totalt fire gull til Harstad Alpinklubb i NNM. Jon Christian Richards ble nummer tre i super-G i samme klasse. For kvinner vant Vanja Jørgensen Klaussen storslalåm. Hun har åpenbart ikke glemt gamle ferdigheter.

Av dagens- og fremtidens løpere vant Sigrid Olsen gull i super-G fredag. Søndag fikk hun bronse i slalåm i U14-klassen. Marthe-Sofie Grasto Wilhelmsson ble nummer fire søndag, og fikk en bronse i løpet av NNM-helga. I U12-klassen, utenfor NNM, vant Trym Hågbo slalåm og fikk andreplasser i storslalåm og super-G.

DOBBELTMESTER: Torje Mathisen fra Harstad Alpinklubb gikk til topps i seniorklassen både i storslalåm og slalåm. Foto: Theodor Karlsen
GJENSYN: Sarah Hofsøy var aktiv alpinist til 2002. Hun stilte opp og tok fjerdeplassen i storslalåm for veteraner. Foto: Theodor Karlsen
MEDALJE: Marthe-Sofie Grasto Wilhelmsson fra Harstad fikk en tredjeplass som beste resultat i U16-klassen. Foto: Theodor Karlsen
BRONSE: Jon Christian Richards fra Harstad hadde tredje beste tid i super-G, men havnet et stykke ned på listene i storslalåm og slalåm. Foto: Theodor Karlsen
BEST IGJEN: Vanja Jørgensen Klaussen var en alpinist på nasjonalt nivå som aktiv. Hun ble lurt med igjen i helga, og vant storslalåm. Foto: Theodor Karlsen
ARVTAKER: Marie Klaussen kjører i sin mor Vanjas skispor, og viser lovende takter i U12-klassen spesielt i fartsdisiplinen super-G. Foto: Theodor Karlsen
LOVENDE: Trym Hågbo fra Harstad kan først neste sesong konkurrere i nordnorsk mesterskap når han tar steget til U14-klassen. Utenfor NNM vant han slalåm søndag og tok sølv både i storslalåm og super-G. Foto: Theodor Karlsen
TO PÅ PALLEN: Sigrid Olsen fra Harstad klarte nesten målsettingen om medaljer i samtlige tre disipliner i mesterskaper. Etter gullet i super-G fredag ble det fjerdeplass i storslalåm lørdag, bare seks hundredels sekunder fra pallen, og bronse i slalåm søndag. Foto: Theodor Karlsen
ERFARING: Ida Sommerbakk Hoseth fra Harstad stilte utenfor NNM-konkurransene som deltaker i U12-klasse, og fikk god erfaring til hun neste år kan kjøre i mesterskap. Foto: Theodor Karlsen