Trener Kalle Viljanen vet at bare en ting teller for å holde liv j håpet om ny eliteseriekontrakt levende: Innebandygutta fra Harstad må slå Gjelleråsen på hjemmebane lørdag.

– Vi har ikke råd til å tape, sier Viljanen.

– Mye opp til oss selv

Med tre seirer på de fire gjenstående kampene kan Harstad ta igjen enten Fredrikstad, som for øyeblikket er på kvalifiseringsplass, eller Sandnes. Sistnevnte er på trygg grunn. For Harstads del er det avgjørende at enten Fredrikstad taper for Sveiva på bortebane, eller at Sandnes ryker på et nederlag mot Haugerud hjemme. Aller helst bør begge deler slå inn i helga. Samtidig må Harstad vinne. Da lever håpet.

Harstad skal møte både Fredrikstad og Sandnes i innspurten.

– Vi har det nærmest i egne hender. Ja, vi vet at enten Sandnes eller Fredrikstad må tape alt, men det kan skje med tanke på kampprogrammet de har ut sesongen, sier Viljanen.

Så spørs det om Harstad slår både Fredrikstad og Sandnes, og før den tid Gjelleråsen lørdag. Det er nemlig få eller ingen som tror at Harstad vinner over gulljagende Greåker på bortebane neste lørdag.

– Vi er under press. Den beste måten å håndtere presset er å unngå å snakke om det. Min oppgave er å laste byrden over fra spillerne til meg. Det er viktig at spillerne klarer å senke skuldrene, sier Viljanen.

Jerngrep

Gjelleråsen er plassert midt på tabellen. Laget har tapt 11 av 19 kamper, de fleste på bortebane. Laget har tradisjonelt et jerngrep om Harstad, og står med 13 seirer og kun ett tap i innbyrdes oppgjør. Harstads eneste seier over Gjelleråsen kom 18. oktober i 2008.

Det er veldig lenge siden, men historien er ikke noe Viljanen bruker energi på.

– Jeg forteller spillerne mine at vi kan slå hvem som helst bare vi spiller sammen. Kampene etter jul har vist at vi har kvaliteter. Jeg ser på gutta, og ansiktene deres forteller meg at de virkelig vil vinne. De er innstilte på å kjempe for hvert eneste poeng, sier treneren.

Han vet at en god start på kampen kan være avgjørende.

– Å vinne duellene, få selvtillit og komme skikkelig i gang betyr ekstra mye for lag i vår posisjon, sier Viljanen.

Og kanskje kan mirakelet skje to år på rad. I fjor berget Harstad elitekontrakten med en scoring 18 sekunder før full tid i siste serierunde.

OPPFORDRING: Trener Kalle Viljanen ber Ritvars Berzins og lagkameratene tenke på egne prestasjoner og ikke gruble for mye over eventuelle konsekvenser. Foto: Øyvind Askevold Kaarbø