Det virket til å være over og ut da Harstad tok juleferie uten å ha tatt et eneste poeng. Med seieren over Gjelleråsen lørdag, som var den første på åtte og et halvt år mot denne motstanderen, og bare den andre totalt siden 2004, er Harstad fire poeng bak Fredrikstad i bunnstriden.

Skulle Harstad slå Fredrikstad neste helg vil bare ett poeng skille lagene før den 22. og siste serierunden.

Tror på full pott i innspurten

Det har løsnet for Harstad etter at Ritvars Berzins ble hentet til klubben fra Latvia ved årsskiftet. Sammen med landsmannen Toms Kirmuzs plaget han Gjelleråsen så mye at gjestene surnet i humøret og til slutt gikk tom for sportslige ideer. Berzins hadde fem målgivende. Kirmuzs skåret fire. Sammen kombinerte de ved tre av Harstads fem fulltreffere.

– Jeg fikk gode pasninger og måtte ta vare på mulighetene lagkameratene ga meg, sier Kirmuzs, som oser av selvtillit.

– Vi har tre kamper igjen, og spiller vi som i denne kampen er vi gode nok til å ta ni poeng. Da rykker vi ikke direkte ned, sier han.

Harstad møter serieleder Greåker neste lørdag. Dagen etter venter Fredrikstad. Harstad avslutter hjemme mot Sandnes.

God stemning

I garderoben var stemninga på topp. Fleipen satt løst.

Ritvars Berzins har nettopp fått spesiallagde briller for å kunne se hva han gjør på banen. Det håpet han skulle gi flere skåringer. Han gikk av banen uten å treffe mål, men la opp til tre av fulltrefferne til landsmannen Kirmuzs, og var nest sist på en av skåringene til hver av Mika Heikurainen og Tuomo Manninen.

– Dette er ikke målbriller. Det er pasningsbriller, humret Berzins.

– Ja, nå ser du endelig at du har lagkamerater å sentre til, repliserte en lagkamerat.

Red av storm

Spillet og sjansene bølget fram og tilbake fra første stund. Ingenting var avgjort før i sluttminuttene. Harstad var under et kolossalt press på ledelse 7-6, og unngikk baklengs på grunn av en kombinasjon av et par mirakler, vennlige stolper og storspill av Jani Pyykkö mellom stengene.

De fleste trodde det var gjort da Manninen la på til 8-6 med snaut fire og et halvt minutt igjen å spille. Gjelleråsen reduserte atter en gang, men da fant Harstad ut at nok fikk være nok. Vertene brukte bare seks sekunder på å øke forspranget til to igjen. Da tok Gjelleråsen ut målvakten for å spille i overtall. Det gikk galt. Rune Johansen stjal ballen og sendte den kontrollert i åpent bur med 1.23 minutter igjen på klokka.

Seieren kunne blitt større. Helt på tampen øynet backen Espen Myrvang et håp om sitt første eliteseriemål siden 2013 da Gjelleråsen-buret fortsatt var tomt. Myrvang ladet alt han maktet, men brakk kølla mot vantet med noe som lignet en golfsving. Hendelsen ble rekonstruert av lattermilde medspillere i garderoben.

– Må ha flaks

Trener Kalle Viljanen måtte selv spille da Ali Pekkala meldte sykdomsforfall tre timer før kampstart. Han vartet opp med to målgivende.

– For oss var dette en veldig viktig seier etter all motgangen vi har hatt. Vi skapte sjanser og omsatte dem. Samtidig holdt vi Gjelleråsen unna da de presset som mest, sier Viljanen.

Han erkjenner at veien til ny elitekontrakt fortsatt er lang.

– Vi må ha flaks for å berge plassen fordi vi trenger hjelp fra andre lag uavhengig av om vi selv vinner resten av kampene, som vi faktisk er gode nok til å gjøre, sier Viljanen.

GLEDE: Spillerne omfavnet hverandre etter den viktige hjemmeseieren. Målvakt Jani Pyykkö storspilte og var en levende vegg da laget var på gyngende grunn på stillingen 7-6 i tredjeperioden. Foto: Øyvind Askevold Kaarbø
HUMØR: Etter kampslutt var det tid for å rekonstruere det som skjedde da Espen Myrvang i sluttsekundene skulle skåre på åpent mål, men ble for ivrig og brakk kølla mot vantet. Foto: Øyvind Askevold Kaarbø