Hovedinstruktør for begge klubbene er Dag-Owe Jensen. Han er tidligere verdensmester i greinen knusing innen det internasjonale taekwondoforbundet disse klubbene tilhører.

– Vi har gjort treningen mer lystbetont, og det er nødvendig når vi jobber med barn. I taekwondo er det et pensum, som alle må lære. Det har vi fordelt mer utover enn tidligere slik at det ikke bare blir hardt arbeid fra første stund, men også mange artige ting i treningen. For eksempel får barna øve seg på hopp, sprett og flyging mange år før de egentlig må lære seg teknikkene for å få rødt belte, sier Jensen.

Militært system

Organisasjonen International Taekwon-Do Federation (ITF) ble grunnlag av general Chong Hong-Hi i Sør-Korea i 1966.

– Idretten er laget for det militære, og har en oppbygging som nok ikke passer helt for barn. Tidligere har det kanskje vært i overkant firkantet med krav om jevn progresjon og utvikling hele tiden, sier Jensen.

– Idrettsregistreringen viser at vi er i vekst i Harstad og ETS. Mest gledelig er det å se at vi klarer å holde utøverne i klubbene lenger. For 10 år siden var frafallet stort i overgangen fra nybegynnere på barneparti til ungdomspartiene. Nå fungerer systemet, og vi klarer å dra med oss stadig flere, sier Jensen.

Deltakere i alle klasser

Sist helg var 15 utøvere fra Harstad og 18 fra ETS på matta under Vesterålen cup. De hentet hjem henholdsvis 14 (fem gull, fire sølv, fem bronse) og 17 medaljer (seks gull, fem sølv og seks bronse) for sine respektive klubber. I tillegg ble det to bestemannspriser til ETS. Ni lokale stilte i barneklassene der alle premieres. De øvrige konkurrerte i rekrutt, junior, senior og veteran. For mange av de yngre deltakerne var konkurranser en ny erfaring, mens andre igjen har prøvd seg både i norgesmesterskap, europamesterskap og verdensmesterskap. Uavhengig av alder eller grad i utviklingsstigen tar de vare på hverandre.

– Klubbene har utøvere i alle klasser og på alle nivåer. I Harstad har vi det største ungdomspartiet på mange år. Vi tok dessuten inn nærmere 20 nybegynnere på barnepartiet, og det er kommet til en del nye voksne, som er begynt å trene fordi barna vil drive med taekwondo. Parallelt drives det godt i ETS, som har dyktige instruktører og et godt miljø. Det handler i stor grad om trivsel, sier Jensen.