Mildværet de siste fire dagene har tært kraftig på sletta som brukes til start og mål ved skianlegget i Kilbotn.

Forholdene er såpass dårlige at onsdagens barneskirenn måtte flyttes fra sletta til fotballbanen hvor det er et naturlig snølager.

Lite søvn

Løypesjef Tormod Johnsen har is på sletta og is i magen med mindre enn en måned igjen til landets beste juniorer skal kjempe om gull, sølv og bronse i Harstad.

– Vi lever i spenning, ingen tvil om det, sier Johnsen.

Det meldes mildvær noen dager til. I neste uke skal temperaturen så vidt bikke under streken til blått.

– Våkenettene er begynt å melde seg. Søvn er det dårlig med. Noen netter kan jeg få bare tre-fire timer, så må jeg bare stå opp og dra ut i løypene for å tenke og vurdere, sier Johnsen.

– Men det blir jo artig når mesterskapet pågår.

Trenger nysnø

Start- og målområdet ved hovedlangrennsanlegget ligger på ei myr, og det kan gi Johnsen og arrangøren av junior-NM hodebry.

– Akkurat nå er det en del bare flekker på myra, men der vi har kjørt og tråkket trasé er det 15-20 centimeter med blåis. Halve innkomsten og starten er utfordrende. Ute i løypenettet er det derimot kjempefine forhold. Traseene har en hard søle med 30-50 centimeter hardpakket og god snø, melder Johnsen.

Konkurransedagene i junior-NM finner sted 10.-12. mars.

– Samtidig trenger vi ikke veldig mye snø på myra. Sålen er ferdig pakket. Med 15-20 centimeter snø på toppen er vi berget, men da må vi ha både kuldegrader og snøfall.

– Skal få det til

Det er ikke første gang arrangørene av langrennsmesterskap i Kilbotn vasser i vann eller balanserer på is med få uker til løperne strømmer til Harstad.

Johnsen gir det nærmeste han kan komme en garanti for at junior-NM vil finne sted som planlagt.

– Mars er vanligvis den mest stabile snømåneden. Gang på gang har vi arrangert mesterskap, og vi har alltid fått både snø og søl.

– Hvis ikke våren vi har nå varer hele vinteren, skal vi få det til også denne gang, sier Johnsen.

Selv om mildvær plager arrangører av skisport i regionen, er Kilbotn heldig stilt.

– Vi er godt skjermet fra sørvest og vind. Sørvikfjellet beskytter løypene våre, men med unntak av den vanskelige myra.

Alternativer

Johnsen har allerede spekulert i hvordan han skal redde rennavvikling i Kilbotn om snøen uteblir.

– Jeg har ikke diskutert saken med rennledelsen, men det går an å unngå myra selv om det blir knotete når over 900 løpere skal ut å gå. Med unntak av stafettene er vi heldige som skal ha renn med enkeltstart. For disse konkurransene trenger vi ikke den samme trasébredden. En mulighet er å flytte både start og mål til kunstgressbanen der snøen mer eller mindre har ligget urørt i vinter. Riktignok gir en slik endring utfordringer for å knytte oss til løypenettet ute i marka, men det skal vi få til om det blir nødvendig. Vi har brukt fotballbanen som nødløsning tidligere da vi skulle berge barneskirennet med Petter Northug for noen år siden, sier Johnsen, som også ser en annen løsning.

– Vi kan også flytte all snøen med hjullaster fra fotballbanen og over til start- og målområdet.

LØSNINGSORIENTERT: Tormod Johnsen er løypesjefen i Kilbotn. Han har flere alternative planer dersom mildværet fortsetter og snøen uteblir før NM i mars. Foto: Øyvind Askevold Kaarbø