I 2007 kom han til Harstad etter å ha vært på flukt. I juli 2012 ble han tvangssendt ut av landet etter fem år i Norge. Den daværende HIL-spilleren hadde fått beskjed om å forlate landet i august to år tidligere.

Ndikumana spilte for HIL fra 2007, da han ble oppdaget av Trond Rogde og hentet inn på b-laget, fram til august 2010 da han fikk endelig avslag på søknad om opphold. Han ble raskt a-lagsspiller og fast mann i førsteelleveren. Ndikumana fortsatte å trene med HIL etter at han skulle ha forlatt landet.

Samlet inn 10.000 kroner

Nå har Ndikumana en liten butikk, mer som en bod, på et marked i byen Bujumbura.

Den har han etablert først med hjelp av tidligere HIL-lagkamerat Fredrik Notice, som samlet inn penger i Sverige. Initiativet ble fulgt opp i Harstad av Hugo Kjelseth.

– Fra Sverige sendte Fredrik Notice penger slik at John fikk kjøpt sin lille butikk, så har vi i Harstad samlet inn penger til varer, som John kan selge. Nå er han i gang, sier Kjelseth.

I Burundi sitter en rørt Ndikumana på en krakk i boden han eier.

– Hver dag tenker jeg på Harstad og HIL. Det gjør godt å se hvor mange mennesker fra Harstad som vil hjelpe meg. Jeg sier tusen takk for alt til alle, sier Ndikumana.

30 personer i Harstad bidro med til sammen 10.000 kroner.

Føler seg ikke trygg

Ndikumanas største drøm er fortsatt å bli gjenforent med HIL. Han frykter for livet i Burundi, og sier han hver dag lever i usikkerhet om hva som kan skje.

– For meg er det ingen god situasjon. Det er rett og slett farlig. Mange mennesker blir drept, og jeg er nervøs, sier 30-åringen.

Ndikumana hadde et godt nettverk både i Harstad og Kvæfjord, hvor han tilhørte asylmottaket, da han mottok beskjed om at det ble ansett som trygt å reise hjem.

Han har ikke glemt julidagen i 2010 da han ble hentet og kastet ut av landet.

– Jeg gråt. Det var veldig vanskelig for meg, sier Ndikumana.

Han spiller fortsatt litt fotball på hobbybasis for klubben Exime.

– Helst vil jeg være i Harstad sammen med alle menneskene som var så gode mot meg.

I Harstad håper Hugo Kjelseth på gjenforening, men har er ikke særlig optimist.

– Vi har vært i kontakt med UDI (Utlendingsdirektoratet) for å sjekke, men om var det vanskelig med det samme John ble tvangssendt hjem, er det ikke enklere nå med de politiske innstramminger som har funnet sted siden 2012. Det hjelper heller ikke for John at han ble værende to år etter at han fikk beskjed om å forlate. Kanskje burde han forlatt med en gang, sier Kjelseth.

Inntil videre prøver venner i Harstad å hjelpe Ndikumana i hjemlandet.

– Nå skal vi se om han klarer å livnære seg på virksomheten han driver. Blir det behov kan det være at vi gir mer hjelp, sier Kjelseth.

JOBB: John Ndikumana i den lille butikken han driver i Bujumbura i Burundi etter å ha fått starthjelp fra tidligere lagkamerater og andre venner. Foto: Privat Foto: Øyvind Askevold Kaarbø
SKUDD: En energisk og målrettet John Ndikumana, slik han fortsatt huskes, for HIL i kamp mot Mjølner på Harstad stadion. ARKIVFoto: Øyvind Askevold Kaarbø Foto: Øyvind Askevold Kaarbø