Det sier 40-åringen som la fotballen på hylla for fem år siden. I sin aktive karriere var han husket som en av to norske spiller i den legendariske Manchester United-laget som dominerte i engelsk fotball som ung gutt på slutten av 90-tallet og begynnelsen av 2000-tallet. Etter å ha blant annet tatt cupgull med Viking, ventet nye utenlandsopphold i nederlandske Groningen, kom tida til slutt inne for en retur til Premier League og Fulham. i 2008 berget de i utgangspunktet håpløst nederlagsdømte klubben plassen i Premier League med ett mål. Og det skåret selvfølgelig Erik Nevland.

Annerledes historie

Hans historie på hvordan han nådde toppen er likevel ikke en vanlig, klassisk suksesshistorie. Han var ingen ener i den aldersbestemte fotballen. Han var aldri på noe krets- eller sonelag. Men han lyktes som fotballspiller på øverste nivå. Noe skyldtes tilfeldigheter. Men på langt nær alt.

– Bli bestevenn med ballen og få så mange ballberøringer på ballen som overhodet mulig . Bruk masse tid på fotballøkka i form av uorganisert aktivitet. Sug til deg hva du kan av kunnskap fra andre. Og jobb tålmodig med fotballen. Det finnes utrolig mange ledere som er så alt for utålmodig med at man skal bli så god så tidlig som mulig, mente Nevland.

Godt oppmøte

Da Nevland holdt sitt innledende foredrag under Hålogaland Fotballutvikling stimet rundt 60 stykker av de lokale fotballtalentene sammen for å få med seg den tidligere englandsproffens oppskrift på hva han mener må til for å lykkes med fotballen. Det vistes også da spørsmålene etter hvert kom fra den frammøtte ung fotballhorden. Etterpå fikk også en lokal kvintett møte spilleren med sitt eget sett med spørsmål. Blant dem var den 13-årige Manschester United-tilhengeren Torben Skogen.

– Jeg er liten av vekst og spiller imot ett år eldre spillere. Har du noe råd å komme med for hvordan man kan hevde seg til tross for at motstanderne er fysisk større?

–Man utvikler seg forskjellig, Dette vil etter hvert utjevne seg mer. Men skal du heade imot større motstandere, så er man nødt til å hoppe høyere enn dem. Men det finnes mange måter å bli en god fotballspiller på. Man kan bli bedre teknisk enn motstanderne, jobbe hardere enn dem eller være smartere enn dem, var Nevlands svar.

– De aller fleste besitter kvaliteter som laget trenger. Forsterk disse.

– Tjente du mye penger i Manchester?, ville kvintetten vite.

– Nei, det gjorde jeg ikke. Sånn sett tjente jeg minst like bra i Viking, svarte 40-åringen som nå er daglig leder i FK Randaberg.

Råd til HIL

– Vi har en lokal klubb som i år befinner seg på 3.-ivisjonsnivå, men som har en drøm om å en dag spille fotball på 1.-divisjonsnivå. Har du noen råd for hvordan man kan gå fram for å komme hit?

- Jeg kjenner ikke de lokale forholdene her. Men jeg kan tenke jo slik at det handler om måten å gjøre det på. Det er jo langt mer morsomt å bruke ressurser på å utvikle sine egne ungdommer, og bygge opp en sterk barne- og ungdomsavdeling enn å bruke ressurser på å hente inn det som man trenger utenfra, sier Nevland.

Få møtte opp

Selv om mange unge ville høre på mannen med lang utenlandskarriere, var det likevel skuffende få som møtte fram under fotballkonferansen i Harstad. Arnt-Børge Trane, Jan Tore Bakli og Nevland selv hadde kun et publikum på snaut 30 stykker å berette om sitt syn på fotballen for. Samtidig var det drøyt 70 som kom for å høre på den samme trioen.

– Det viktigste er at vi selv vet at vi har levert et godt produkt med både lokal, regional og nasjonal inngang. Men når man har loggført 350 timer med jobb siden man startet i prosjektet, er antallet litt skuffende. Derfor velger vi nå å se framover. Det regionale fotballprosjektet er nemlig viktig for fotballen, sier Pål Brodtkorb, før han drar fram ett av flere eksempler på at det stemmer:

– Vi har finansiert en deltaker til Nordisk Fotbolltränerkonferans i Göteborg. Det er Karstein Pedersen. Han skal overvære Manchester United-trener Paul McGuinness, Åge Hareide, Lars Lagerbäck med flere under konferansen i helga. Vel hjemme igjen skal han levere en skriftlig rapport til regionale klubber. Pedersen vil også muntlig foredra om dette til de som ønsker det, sier Brodtkorb.

KVINTETT: Denne kvintetten var godt fornøyd med å få en ekstra prat med Eirik Nevland etter foredraget.Fra venstre: Kyrre Klo Pedersen, Kristian Klo Pedersen, Eirik Nevland, Torben Skogen, Markus Larsen og Daniel Andreassen. Foto: Ivar Hjelvik
DELTAKER: Karstein Pedersen reiser om to dager på en internasjonal trenerkonferanse i Göteborg. Her foredrar blant annet Lars Lagerbäck, Åge Hareide og Per-Mathias Høgmo. Foto: Ivar Hjelvik