«Rent idrettslag» er et konsept for å få klubben til å sette søkelyset på verdiarbeid og antidoping. Friidrettsklubbens leder Tor Charles Holmgren håper flere slår følge, og mener et utsendt forslag fra Troms idrettskrets er et fint insentiv.

Idrettskretsen oppfordrer alle idrettsråd i Troms å vedta kriterier for lokale aktivitetsmidler (LAM), som gir en særskilt støtte til idrettslag som har sertifisert seg som «rent idrettslag» eller tilsvarende sertifisering i regi av særforbund.

– En belønning til de som tar dette arbeidet seriøst kan være et godt spark i ræva for å få klubber i gang, sier Holmgren.

Bevisstgjøring

IK Hind har vært «rent idrettslag» siden 3. januar 2015. Innen tre år må klubben fornye sertifiseringen. Holmgren varsler at det vil bli gjort.

– Antidopingarbeid er viktig, og for oss handler det om bevisstgjøre unge mennesker om faren ved å gå inn på doping, som har betydelige helseskader. Samtidig vet vi at ungdom ofte kan være sårbare og naive. Derfor er det greit at de både får kunnskap og advarsler, sier Holmgren.

Tre av IK Hinds utøvere, Iver Koppen, Henriette Fagerli Engenes og John Magne Hardersen, valgte å gå gjennom et kurset «ren idrettsutøver» parallelt med at klubben ble godkjent.

– Jeg syns det er viktig at også vi på amatørnivå er opptatt av å ha ren idrett. Kurset var et fint tilbud til å skaffe informasjon på et område jeg kjenner lite til, sier Koppen.

Ikke eksponert

Juniorutøver Koppen, som er en del av Olympiatoppens prosjekt Harstad, sier han aldri er blitt eksponert for doping verken på friidrettsbanen eller ved trening på helsestudioer.

– I friidrettsmiljøet er ingen tilbudt noe, og jeg har heller ikke hørt om noen i min omgangskrets som har snakket om bruk av ulovlige midler, sier Koppen.

– Å si nei er greit, og kurset lærte oss at vi må være bevisste på hva vi putter i kroppen. Du vet ikke nødvendigvis hva innholdet er om du for eksempel bestiller kosttilskudd på nett. Da er det lurt å bruke registre eller spørre Antidoping Norge.

– Tar du kosttilskudd?

– Nei, det eneste er god, gammeldags tran og Sanasol, humrer Koppen.

Pådriver

Hilde Lilleng er styreleder i Harstad idrettsråd og styremedlem i Troms idrettskrets. Hun sier at styret i Harstad vil ta tak i oppfordringen fra kretsen.

– Styret vil legge fram for årsmøtet et forslag om å sette av midler til klubber som er sertifiserte som «rent idrettslag». Foreløpig har vi ikke diskutert hvor stor potten bør være. Vi har også drøftet andre aspekter, for eksempel kvalitetsklubb, som FK Landsås er. Vi syns det er viktig å bruke midler til å stimulere til klubbutvikling og etiske verdisyn som idretten fronter, sier Lilleng.

Idrettsrådet ønsker å være en pådriver for at klubbene skal få mer kunnskap om antidoping.

– For mange idrettslag distanserer seg fra problematikken og føler den ikke angår oss. Men doping foregår både innen organisert idrett og på treningsstudioer. Vi må ikke stokke hodet i sanden, sier Lilleng.

kurset: Iver Koppen meldte seg frivillig til å gjennomføre kurs for å bli sertifisert «ren idrettsutøver». Foto: Ivar Hjelvik