Harstad Skøyteklubb stilte med tre løpere i helgens nordnorske mesterskap i allround i Tromsø. Troppen talte til sammen ni utøvere med de seks som deltok i rekruttklassene i kretsløpene.

Første gang 1.000 meter

Marie Myrbakken deltar i 11-årsklassen, og kunne for første gang vinne et mesterskap. Hun var uten konkurrenter. Dermed gjaldt det å holde seg på skøytene og fullføre. Det klarte hun med glans, og trener Ole A. Andreassen roser ungjenta.

– Marie går adskillig bedre i år enn tidligere. I helga gikk hun distansen 1.000 meter for første gang. Tiden var god med tanke på resultatet på den halve distansen, samt at det kun er andre gang Marie har skøyter på denne vinteren, sier Andreassen.

43 år siden første gull

Skøyteklubbens leder Mona Fagerland tror Myrbakken kan vinne mer i årene som kommer.

– Hun har både guts og potensial. Selv om Marie var alene denne gang, betyr det noe ekstra å vinne gull for første gang i et NNM. Det bør motivere til videre trening, sier Fagerland.

En som ikke trenger medaljer for å motivere seg er klubbveteranen Geir Hestad. 62-åringen gikk til topps sammenlagt i seniorklassen.

– Dette er mitt 43. gull i nordnorsk mesterskap. Det første vant jeg faktisk for 43 år siden – i 1974 i Harstad, sier Hestad.

I snitt har han altså vunnet gull i NNM hvert år, og han har omtrent like mange norske mesterskap.

– Når stopper vinnerrekka?

– Selv om skøytesporten er i motbakke i Harstad, har jeg ingen planer om å gi meg, sier Hestad lattermildt.

Får ikke laget is

Motgangen relateres til de kummerlige isforholdene i Harstad. Fortsatt er det ikke mulig å trene utendørs på Kanebogen stadion.

– Det er ikke verst for meg, men for rekruttene. Jeg syns synd på dem, sier Hestad.

Siden den første frosten i oktober har klubben forsøkt å islegge skøytebanen. To ganger har mildværet ødelagt - sist gang i forrige uke.

– Vi kan ikke gi opp og må bare prøve for tredje gang, sier klubbleder Fagerland.

For noen av løperne var det første gang på skøyter denne vinteren da løpene gikk i helga.

STJERNEMØTE: Harstad-rekrutt Simen Kviteberg fikk hilse på den tidligere OL-vinneren Bart Veldkamp, som var til stede under kretsløpene i Tromsø. Foto: Ole A. Andreassen Foto: Ole A. Andreassen