Den 24 år gamle latvieren er på plass til fredagens trening, og får etter alt å dømme debuten i hjemmekampen mot middelhavsfarer Haugerud lørdag.

Sportslig leder Nicolai Christensen er spent på hva spilleren kan tilføre Harstad, som er poengløse og tabelljumbo med ti poeng å hente inn for å komme bort fra direkte nedrykk og sikre kvalifisering.

– Bērziņš har gode statistikker og er en spiller på norsk landslagsnivå, sier Christensen.

Galgenhumor

Christensen var til stede under verdensmesterskapet i innebandy i Latvia i desember. Der møtte han Bērziņš for innledende samtaler. I romjula ga spilleren tommelen opp for å komme til Harstad, og tidligere denne uka ble han bekreftet spilleberettiget.

– Så får vi se hvor dårlig vi klarer å gjøre han, sier Christensen galgenhumoristisk.

– Vi er jo fornøyde med spillerstallen, som vi mener er bedre enn noen gang, men har underprestert til de grader, sier klubbens sportslige leder, som også er assistenttrener.

Amerikansk uttak

Nykommer Bērziņš blir den ene av fire spillere som kjemper om tre plasser på utenlandskvoten til hver kamp. Spillende trener Kalle Viljanen kan bli nødt til å vrake seg selv dersom Bērziņš skal spille. De øvrige i faresonen for å havne på tribunen er Tuomo Manninen og Ali Pekkala.

– Vi henter ikke Bērziņš for at han skal sitte på benken. Det blir litt som amerikanske uttak. Den som presterer best på trening får spille, og enkelte ganger vil vi se på motstanderne og hvilke typer som passer best. Utlendingene våre er forskjellige i stil, sier Christensen.

Ambisjoner

Bērziņš har ni mål og seks målgivende på åtte kamper for den lativske klubben Rubene inneværende sesong. I fjor endte han på 25 mål og 31 målgivende i løpet av 29 kamper.

– Målet er å hjelpe laget til å forbedre seg defensivt og offensivt med mitt spill, samt avlevere gode målgivende pasninger og score selv. Det viktigste er selvsagt at laget vinner kamper, sier Bērziņš.

Han var i Latvias bruttotropp til VM i desember, men ble for andre gang i karrieren sendt på tribunen da endelig uttak ble gjort.

Bērziņš er for øvrig ikke i slekt med Mārcis Bērziņš, som spilte for Harstad i fjor etter overgang fra nettopp Rubene.

OFFENSIV: Ritvars Bērziņš har feiret mange scoringer og målgivende pasninger for den latviske eliteklubben Rubene. Nykommeren er klar til Harstads kamp mot Haugerud lørdag. Foto: Privat Foto: privat