Det spår TV2s renommerte sykkelekspert Johan Kaggestad, som syns rittet i Nord-Norge stadig tar nye steg.

2. oktober 2014 ble det kjent at Arctic Race rykket opp til kategorien HC, som er divisjonen under World Tour. Kaggestad ser ikke bort fra et nytt opprykk.

Kan erstatte Qatar

– Det er alltid krevende å starte noe nytt. I starten går slakt oppover, så tar det av. Og der er Arctic Race nå. Rittet har økt sitt omdømme internasjonalt, som gjør det lettere å få tak i store lag og ryttere. Holder de stilen som har vært hittil med arrangement og oppslutning, ser jeg ikke bort fra at rittet får World Tour-status i løpet av kort tid, sier Kaggestad.

Han vet hvilket ritt det internasjonale sykkelforbundet bør sende ned i divisjonssystemet for å gi plass til Nord-Norge.

– Tour of Qatar følger ikke med på utviklingen lenger. Jeg tror Arctic Race kan ta deres plass.

Kaggestad har fulgt etapperittet i Nord-Norge tett siden startskuddet gikk i Bodø i 2013. Han mener Arctic Race vil bli noe annerledes enn hva verdensturneen ellers kan by på.

– Rittet er originalt, og kan ikke kopieres andre steder med tanke på design, natur og mennesker rundt løypene, sier Kaggestad.

Ambisjonsnivå

Daglig leder Knut-Eirik Dybdal i Arctic Race of Norway uttalte allerede i 2014 at det er et mål å rykke opp ytterligere.

– Neste steg er det aller helligste – en plass i World Tour. Det er fortsatt en vei dit, og vi har mye jobb foran oss for å nå opp. Gjør vi den godt nok vil vi lykkes. Jeg håper fremtiden blir slik at vi konkurrerer om en plass på høyeste nivå, sa Dybdal den gang.

Dybdal vil ikke være like bombastisk på ambisjonsnivået nå.

– Norge har tre ritt på nest høyeste nivå internasjonalt, og det kan være naturlig og fornuftig at ett av disse tar steget til World Tour. For oss er det et spørsmål om det virkelig er noe vi vil. Rykker vi opp kan vi ikke lenger ha med norske lag, som vi vet har satt farge på Arctic Race fra dag 1. I World Tour sykler kun proffene. Vi må nok diskutere nærmere hva som er lurt med tanke på identiteten vår, sier Dybdal.

DAGLIG LEDER: Knut-Eirik Dybdal har tidligere uttalt at det er et mål å få Arctic Race of Norway som en del av World Tour, men er ikke lenger like sikker på at det er veien å gå. Foto: Øivind Arvola