Mandag ble det kjent at Haugenes skal trene Medkila i 2017 og 2018. Hun ansettes på heltid i klubben. 50 prosent av jobben er å trene toppserielaget for kvinner. Hun skal være prosjektleder i de resterende 50 prosentene - et prosjekt Medkila først vil si noe om i forbindelse med lansering i februar.

Bremse flytting

– Jeg kan ikke spå, men håper at med de planene klubben har skal Medkilas kvinnelag være nærmere toppen i norsk fotball i løpet av disse to årene, sier Haugenes, som kommer fra ei lærerstilling ved idrettslinja i Arendal. Hun trente Urædd i Toppserien i fjor, men måtte gå i august da resultatene uteble.

– Vi må lykkes med å gjøre Medkila så attraktiv å spille for at klubben beholder spillerne den selv utvikler. Vi må sørge for at jentene ikke stikker fra Harstad bare fordi de har lyst til å spille for et bedre lag.

– Jeg tror serien fort kan bli jevnere i 2017 enn den har vært på lenge grunnet generasjonsskiftet i norsk fotball, og Medkila har alle muligheter til å ta steget bort fra bunnsjiktet, sier Haugenes.

Må treffe med proffene

Treneren er på plass i Harstad senest 1. februar, men håper å komme tidligere hvis praktiske løsninger kommer på plass. I mellomtiden skal det gjøres en solid jobb.

– Spillerlogistikk har høyeste prioritet. Det er jo kjent at Medkila og jeg har hatt kontakt en tid, og jeg har vært med på arbeidet med kartlegging av nye spillere før jeg skrev under. Terrenget er sondert, vi har sett på spillere og diskutert hvem vi skal ha. Mer enn noen gang er det avgjørende at vi treffer med proffene, samtidig

som vi prøver oss på norske spillere og i tillegg skal utvikle jentene i Medkila til å ta nye steg, sier Haugenes.

Hun har registrert at stopperne Ida Fjordbakk og Katrine Winnem Jørgensen har forlatt til fordel for henholdsvis Lillestrøm og Røa. I tillegg er kaptein Cesilie Andreassen aktuell for Trondheims-Ørn, og Medkila har fått henvendelser fra konkurrenter om Ann Mari Dovland og Anja Rasmussen.

– Det er synd at vi mister gode og sentrale spillere. To er dratt. Vi må prøve å sørge for at så mange som mulig av de øvrige blir værende, sier Haugenes.

Ballast

Hun har ikke fått fullføre de siste to treneroppdragene. Også i 2013 måtte Haugenes på høsten gå på høsten da Amazon Grimstad var i samme situasjon som Urædd i fjor. To ganger exit har ikke skremt 46-åringen fra nye oppdrag.

– Jeg kan ikke bli skremt; hvis så var tilfelle burde jeg slutte som trener. Jobbene i Amazon Grimstad og Urædd er gode erfaringer. Jeg vet hva jeg går til i Medkila, og har mer ballast nå enn tidligere og har vokst som trener. Alle vet at i motbakke går det oppover. De som ikke har opplevd motgang får en desto større nedtur når den først kommer. Jeg må tore å ta nye utfordringer, og føler meg klar for dette, sier Haugenes.

ERFARING: Margunn Haugenes har en lang merittliste som spiller. Her fra tiden i Amazon. Foto: Øyvind Askevold Kaarbø