Friidrettsutøveren er finalekandidat 3 til Harstad Sparebanks idrettspris – i samarbeid med Harstad Tidende. (For å stemme på Aders. Send sms til 2399 med kodeord HT IDRETT 3)

2015 var et bra år med seieren i Oslo Maraton som et høydepunkt. Aders har fulgt opp og vist at resultatene var slett ikke noe blaff.

– Jeg er kjempefornøyd med prestasjonene i et flott og lærerikt år, som har gitt meg mange nye erfaringer, sier kvæfjerdingen, som grunnet lærerstudier bor i Tromsø og representerer Tromsø Løpeklubb.

Bonus

Hun har vunnet løp i Frankrike og Tyskland, vært på pallen i Italia og hentet hjem sine to første medaljer i norgesmesterskap. Det er bare kortversjonen av årets begivenheter.

– Nyttårsaften i fjor hadde jeg ikke trodd verken på NM-sølv eller at jeg skulle delta i et verdensmesterskap. Mye har skjedd siden da, sier hun.

Jordnære Aders har i 2016 vist at hun trives best i høyden, eller rettere sagt: På vei opp mot toppen.

– Jeg er best i motbakker, og ikke like god når det går nedover, sier hun.

I norgesmesterskapet i ultraløp terreng, en distanse på 75 kilometer over 5.600 høydemeter opp og ned fjelltopper i Hornindal, tok hun sesongens første NM-sølv.

Prestasjonen i juli ga også landslagsuttak til VM i ultraløp terreng, som fant sted i Portugal 29. oktober. Her ble Aders beste norske kvinne med 12.-plass av 85 deltakere.

– Det var en stor opplevelse å delta i VM, og kanskje var det årets høydepunkt for min del. Hvert løp har likevel sin historie. Jeg kan se tilbake på mange flotte opplevelser, som gjør det vanskelig å trekke fram ett løp foran andre, sier Aders.

Den andre NM-sølvmedaljen kom i maraton i september.

– NM-medaljene er en bonus, men også artig å ha. De forteller at jeg er på et godt nasjonalt nivå. Det er fint å få slike bekreftelser, sier Aders.

Europeisk serie

Veien videre går oppover. Aders har bestemt seg for å utvikle sin sterkeste side.

– Planen er å satse på denne type løp, og jeg vurderer å delta i vertikalserien innen skyrace. I så fall sikter jeg mot løp i alpene, Spania og europeiske land der denne serien finner sted.

Aders har også lyst til å få med seg neste VM i terrengultra. Trolig skal dette avvikles i Italia neste sommer.

– I år var VM-løpet hele 85 kilometer. Neste år er det visstnok kun 50 kilometer. Jeg har fått et hint om at jeg allerede har levert en sterk søknad. Forhåpentlig blir jeg tatt ut.

VM-deltakelse er på ingen måte luksuriøst.

– Ingenting er betalt. Regninga må du ta selv, og du må løpe i brukte landslagsklær. For meg kostet det 6.000 kroner, som er mye for en student. Jeg tenkte: Hvor mange ganger blir du tatt ut til VM? Da ga svaret seg selv. Det var virkelig verdt pengene, som for alle andre reiser.

Aders har likevel steget i gradene i takt med resultatene, og har en sko og klesleverandør.

– Jeg har vært skeptisk til sponsing fordi jeg føler at det legger et ekstra press på å prestere, men avtalen er gull verdt og gjør det mulig for meg å delta i flere konkurranser.

Ga bort seier

Aders er også lagt merke til i år for en sportslig hendelse. Hun vant et løp på Finnsnes, men ga bort seieren etter målgang.

– Konkurrenten var egentlig først, men løp feil. Da synes jeg det var realt å gi henne seieren, som hun hadde fortjent. I det hele tatt er vi i Nord-Norge flinke til å bygge hverandre opp og dele erfaringer slik at vi utvikler oss sammen, sier Aders.

Siste frist for å stemme er torsdag 15. desember kl 23.59

VM: Hilde Aders med deltakermedaljen etter 12.-plassen i VM i ultraløp terreng. Foto: Privat Foto: privat
HØYT: Hilde Aders i Limone i Italia der hun ble nummer tre i vertikalen og tok niendeplass i skyrace. Foto: Martina Valmassoi Foto: Martina Valmassoi