Liss-Karin Sandvik var blant de tolv ekvipasjene som kjørte i 2. løp under lørdagens V65 på Langmoan. Få sekunder ut i løpet gikk det fullstendig galt.

– Hesten ble stri. Når jeg holdt den fikk den ikke nok luft. Jeg begynte å svinge ut, men det var for sent, sier Sandvik.

Traff bakken

Hesten besvimte, og stupte i bakken. Vogna der Sandvik satt ble kastet etter, og den erfarne kusken har selv delt en video på Facebook som viser hvordan hun traff bakken.

Når Harstad Tidende snakker med henne søndag kveld, husker hun at hun ble borte i det hun anslår som 30 sekunder etter kollisjonen.

– Jeg begynte etter hvert å kjenne smertene. Ambulanse var på plass og fraktet meg til UNN Harstad, sier Sandvik.

Der ble det konstatert brudd i nakken, kragebenet og ribbenet. Søndag kveld ble hun operert på UNN Harstad. Planen er å gå med nakkekrage i seks uker før opptreningen starter.

– Hva tenker du om å komme tilbake til sporten?

– Det må jeg vurdere når operasjonen er over, sier Sandvik.

Vurderer egne hester

Hun har kjørt siden 1988. Lørdagens ulykke var den andre i karrieren. I 1989 skjedde det samme - hesten stupte i bakken og Sandvik ødela skuldra.

– Jeg tenker at man skal ha respekt for at det er store krefter i sving. Sikkerhet er viktig. Jeg synes ikke at man skal være redd, men heller alltid vise respekt. Med tanke på hvor mange travløp som går hvert år så er det ikke mange ulykker.

– Hva tenker du om ulykken nå?

– Det kunne fort gått verre. Jeg har hatt litt flaks. Med tanke på familien min må jeg vurdere om jeg skal fortsette å kjøre fremmede hester. Hvis jeg en dag blir i stand til å kjøre, så blir det kanskje kun mine egne.

Vitne til ulykken

Det var flere vitner til den alvorlige ulykken på Langmoan lørdag kveld. Mads Gunnar Ringberg lå like bak Sandvik da hesten hennes stupte i bakken.

– Alt skjedde så fort. Jeg prøvde å svinge unna, men hadde for stor fart.  Jeg kjørte vel over hode på hesten. Det så ut til at det gikk bra med hesten etterpå, sier Ringberg som har kjørt løp i over ti år.

Han har sett video av hendelsen i ettertid, og mener det ser ut til at hesten mistet luft og besvimte.

– Løpet ble stoppet, og ambulansen kom. Det ble litt trykket stemning. Vi krysset fingrene for at det gikk bra med de involverte, sier han, og legger til:

– Ulykken vitner om hvor farlig denne sporten kan være, men jeg prøver å ikke tenke så mye på det. Akkurat da ulykken skjedde satt det en liten støkk i meg.

Liss-Karin Sandvik forteller at planen var å bli operert søndag kveld. Foto: Privat
FAKSMILE: Skjermdump/Facebook.