Det er tidlig tirsdag formiddag. Magnus Vesterheim har allerede iført seg treningsklærne og løpeskoene og er ute på dagens treningstur hvor han holder til på Lillehammer. Etter planen skal han holde på i seks timer denne formiddagen. Det er ikke noe problem for kvæfjerdingen. Han koser seg ute på sine lange turer i Lillehammer-området, hvor han er ute og løper på daglig basis.

– Jeg elsker jo å trene. Skal man gå skirenn i tre, fire og fem timer, så må man jo også holde på lenge på trening. Og motivasjonen til å komme seg ut på treningsøkter blir bare sterkere og sterkere, sier Vesterheim, mens pusten går og løpestegene høres i andre enden av telefonen med lokalavisen.

Vanvittig satsing

Vesterheim har tidligere bedrevet forskjellige idretter på mosjonsnivået. Men for to år siden bestemte kvæfjerdingen seg relativt plutselig for å gå skikkelig inn for å se hvor god han kunne bli innenfor hovedsatsingen langløp på ski. Han satte seg ned og nedtegnet en langtidsplan hvor han skulle trene som en toppidrettsutøver de neste ti årene. Før denne tidsperioden var omme, skulle han også stå på toppen av seierspallen i de prestisjetunge langløpene, Vasaloppet, Birkebeineren eller Marcialonga.

– Det var jo for så vidt mange tilfeldigheter som ledet til denne idrettssatsinga. Men jeg hadde lyst til å utforske mitt eget potensial. Det sies jo at man trenger å trene 1.000 timer i en periode på 10 år for å bli toppidrettsutøver. Det danner jo også grunnlaget for min satsing. For det meste skjer den alene. Men jeg har også hatt veiledning av Medkila Skilags trener, Torstein Svendsen forklarer han.

Mange humret godt og lenge over ønsket om å gå fra nær null timer med rolig mosjonstrening til å trene som en toppidrettsutøver. Men halvannet år ut i prosjekten har Vesterheim tørket gliset av de aller fleste. For mens en utøver som Martin Johnsrud Sundby trente 1.150 timer i fjor, la Vesterheim inn nesten samme antall timer i treningstøy Nå har resultatene begynt å komme. Og de er rett ut oppsiktsvekkende.

Slår landslagsløpere

Denne høsten har han nemlig konkurrert på beina imot langrennsløpere i miljøet rundt Lillehammer. To tester har blitt gjennomført i området rundt olympiabyen denne høsten. Resultatene har ikke latt vente på seg for Vesterheim.

– Først løp jeg motbakkeløpet Skeikampen Opp tidligere i måneden. Det er et løp hvor startfeltet holdt et høyt nivå. Blant annet var norgesener innenfor langdistanseløp, Sindre Buraas på startstreken. Her ble jeg nummer tre, bare ett drøyt minutt bak Buraas. Det ble jeg overrasket over. Løpsformen er bra den, sier Vesterheim om sitt imponerende løp sørpå.

– Jeg er naturlig nok fornøyd med denne prestasjonen også. Selv om det ikke var ny løyperekord, ble vinnertida den beste som var registrert hittil i år, sier Vesterheim om startfeltet som blant annet hadde landslagsløper Martin Løwstrøm Nyenget på startstreken.

Til tross for løpssuksessen er det ikke barmarksløper 22-åringen skal bli.

– Løping er jo den beste treninga som man kan gjennomføre på sommeren. Men det er på vinteren at jeg for alvor skal prestere, sier Vesterheim.

Staker seg fram

Mannen som fikk sine første konkurranseski i desember 2014, har som mål å være blant verdens beste på ski i løpet av ti år.

– Det er langrennsteknikken som skal få mye fokus i tida framover. Her er målet mitt å få bygd opp staketeknikken såpass godt at jeg skal nærme meg de andre også i langrennsløypa, sier han.

Han eier ikke en tube med festesmurning og tror fullt og helt på staking, nærmest uansett hvor bratte motbakkene er.

– Jeg mener at blanke ski og staking er framtida til langløpssporten. De største rennene i fjor ble vunnet av stakere. Men det er svindyrt med all glideren som man må påføre skiene. Heldigvis har jeg foreldre som støtter opp om min idrettssatsing, sier Vesterheim.

– I år er hovedmålet for sesongen å bli blant de 100 beste i Vasaloppet. Men jeg vil også prøve å være på startstreken i en rekke andre konkurranser. Å gå skirenn er den beste formen for trening som man kan få. Derfor blir det også en god del konkurranser på meg denne sesongen, sier Kvæfjord-løperen.

Men han er fast bestemt på at det er langløp som gjelder for han.

– Jeg er ikke rask nok til å konkurrere i vanlig langrenn. Samtidig liker jeg aller best konkurranser som pågår over timer. Da får jeg mest ut av mine styrker som utøver, sier Vesterheim.

– Og hva hovedmålet mitt angår, føler jeg at jeg er i rute. Det blir spennende å se hva vinteren bringer, sier Vesterheim.