Det begynner å bli få klubber som har entusiaster som Sven-Bertin Simonsen. 63-åringen husker fortsatt dagen i 1967 da han fikk oppleve Grovfjords første seriekamp. Siden den gangen har forholdet til idrettslaget blitt tett, nært og livslangt.

– Laget har man jo fulgt i alle år. Det dreier seg jo mye om patriotisme og å støtte opp om laget fra bygda. Så er jeg jo også sportsinteressert og kjente godt til spillerne på laget. Da ble det også lett å engasjere seg rundt gjengen, sier Simonsen.

35 år med Grovfjord

63-åringen hadde sitt første verv rundt A-laget tilbake i 1981. Siden den gangen har han fått med seg de aller fleste a-lagskampene de siste 35 sesongene.

– Det å være en del av a-laget igjennom alle disse årene har vært en utrolig reise. En fantastisk motivasjon. Her har trivselen og det sosiale miljøet stått i fokus. Å se utøvere som blant annet brødrene Agnar og Roar Christensen, Kåre Berglund, Nils Olav Markussen, Elin Nikolaisen, Odd Lomås, Norvald Johansen, Steinar Johannesen og Hege Christensen gå gradene og få stor betydning også utenfor Grovfjord er også en historie i seg selv. Man har opplevd langt mer enn man noen gang kunne ha forventet med en fantastisk gjeng, sier Simonsen.

Han har også dokumentert veldig mye av det som har skjedd i klubben gjennom 49 år.

– Historien kan ingen ta ifra oss. Den har vært stor og viktig for bygda, mener Simonsen.

Risiko for nedrykk

Grovfjord har fra slutten av 80-tallet vært en av regionens største krumtapper i fotballen. I en lengre periode har laget fra bygda vært ett av kretsens bedre lag. Det store og klassiske minnet er cupoppgjøret mot Lillestrøm på Sletta tilbake i 1991, hvor 5.000 av bygdas fotballinteresserte befant seg innenfor gjerdene til bygdas fotballbane. Men siden den gangen har det sportslige nivået på fotballen sunket et par hakk. Og i år – som en følge av serieomlegging – står Grovfjord i fare for å rykke ned til kretsens laveste nivå. Skjer det, vil 2017-sesongen være den første på 50 år hvor klubben har et lag som spiller fotball på kretsens laveste nivå.

– Jeg verken håper eller tror at det blir tilfellet. Men vi er absolutt i faresonen. Mange variabler kan avgjøre nedrykksstriden, og den vil leve sitt eget liv fram til serieavslutningen neste søndag. Og sånn sett tror jeg at vår viktigste kamp spilles til helga. Vinner vi denne, tror jeg at mye er gjort. Så blir det siste oppgjøret mot Skånland meget viktig, uansett om det får betydning for nedrykksstriden eller ei, humrer 63-åringen.

Frivillighet

For at en relativt liten bygd som Grovfjord skulle ha lag de seneste årene, har klubben vært avhengig av en stor dugnadsinnsats. Men Simonsen mener at frivilligheten ikke står like sterkt nå som i glansperioden.

– Vi har hatt en mentalitet om å sende alle mann til pumpene når en jobb skal gjennomføres. Men som i idrettsbevegelsen overalt ellers, har vi merket at det er stadig færre som sier seg villige til å gjennomføre dugnadsjobb. Siden jobben fortsatt er like krevende, har det medført i at de som fortsatt er med har fått enda flere oppgaver, mener Simonsen.

I denne konteksten mener han at det er noen viktige spørsmål som må avklares.

– Hvor viktig er egentlig a-lagsvirksomheten for bygda? Mitt personlige svar er at den betyr veldig mye. Men de med litt mer perifere roller har kanskje et litt annet svar. Og det krever innsats å huse en seniorsatsing, sier Simonsen, før han fortsetter resonnementet:

– Hvor mange blir med på å dra lasset inn i framtida?,