Det er den bitre pillen å svelge for 18-åringen, som har hatt VM-deltakelse som et hovedmål gjennom en turbulent sesong. Hun har kjempet seg tilbake etter ankelbrudd og skader, og viste god form fram til uttaket skulle presenteres. Da var hun regnet som landets tredje beste junior, bak toppduoen Susanne Andersen og Ingvild Gåskjenn. Sykkelforbundet valgte kun å ta ut de to antatt beste syklistene.

– Norges Cykleforbund har gått ut med et vedtak om at de skal fordoble antallet jentesyklister innen 2020. Dette uttaket gir ingen god signaleffekt i så måte, mener Salminen Klæboe.

Økonomibesparende

Den norske juniorlandslaget har egentlig ei kvote på fem utøvere til unior-VM, som går av stabelen 9.-16. oktober. Tidlig oppsto rykter om at årets uttak kun skulle omfatte de to beste norske syklistene. Det viste seg å stemme.

– Dette virker ikke som langsiktig tenkning. Norge har klare medaljesjanser med sine syklister, men hvordan man skal gjøre det i et varmt ørkenlandskap skjønner jeg ikke. Behovet for hjelperyttere, som langer drikke må være stort her, mener Salminen Klæboe.

– Jeg var så sliten etter hendelsene den siste helga at jeg stort sett kun registrerte uttaket og tok det til etterretning, sier Salminen Klæboe.

Bestevenn i koma

Da var det dramatikk å spore under en treningstur med sykkelgruppa på NTG Kongsvinger. Under et spurtoppgjør hektet to syklister hjul og gikk i bakken. Den ene reiste seg raskt. Den andre ble liggende. Da feltet stoppet var Salminen Klæboe raskt borte hos den mest skadde; hennes bestevenn på sykkellinja.

– Han var ikke kontaktbar etter sammenstøtet. Jeg kunne ikke gjøre annet enn å ligge og holde han til ambulansen ankom. Jeg var vel egentlig ikke menneske før tirsdag, og følte at ulykken preget meg sterkt. Når slike ting skjer settes ting veldig i perspektiv. Da blir sykling egentlig ganske uviktig, beretter Salminen Klæboe.

God avslutning

Likevel klarte hun å komme seg tilbake på sykkelen og forberede seg til årets siste norgescup-helg.

– Det ble årets beste temporitt for min del. Etter de første 10 kilometerne ledet jeg rittet, og er ellers også veldig godt fornøyd med gjennomføringent, sier Salminen Klæboe.

Lørdag fulgte hun opp med en ny god fellesstart, som ga fjerdeplass.

– Jeg klarte ikke å nå målet om VM-plass i høst. Likevel har det fungert veldig bra for meg å jobbe hardt imot dette store mesterskapet. Nå ser jeg fram til å avslutte sesongen og å gjøre andre ting. Så starter etter hvert oppkjøringen mot neste sesong hvor mengdetrening har et fokus, sier hun.

– Hvor motivert er du?

– Det manglende uttaket gjør ingenting med min motivasjon. Jeg tror at overgangen til seniorklassen skal gå ganske glatt. Det er noe jeg ser fram til å gå i gang med, sier Salminen Klæboe.