Ketil Lian er den nye treneren til Harstad Håndballklubbs kvinnelag, som denne sesongen har seriespill i 3.-divisjon. Torsdag ettermiddag kommer eliteserielaget Storhamar til Stangneshallen for å spille NM-cup. Det er i realiteten en større sjanse for å vinne førstepremien i Lotto enn fylle kontoen ved å sette penger på at Harstad skal gå videre i cupen.

– Vi går ikke på banen for å tape kamper, men nivåforskjellen mellom eliteserie og nordnorsk kretsnivå er enorm, sier Lian.

Forskjeller

Å detonere cupbomber i håndball er vanskelig, for ikke å si umulig når forutsetningene er slik de er torsdag. For de som ikke kjenner sporten godt nok, forklarer Lian hvorfor det ikke blir like store overraskelser i NM i håndball som i tilsvarende fotballcuper.

– I fotball kan du forsvare deg til seier. Det er ikke mulig i håndball, hvor man ikke kan ri på en 1-0-ledelse. I håndball må vi angripe, og da blir lagene på vårt nivå knallhardt straffet for den minste feil. Når vi møter så gode lag som Storhamar, er det ikke rom for å gjøre en eneste feil. Da blir det vanskelig, ja, selv om vi klarte å opptre feilfri, forklarer Lian.

Da cupoppsettet ble klart i sommer, uttalte Harstad tidligere eliteseriespiller Anette Linaker Olsen at kampen sportslig sett er den verste laget har stått overfor. Det sier litt. I de to foregående cupspillene mot elitelag har Harstad tapt 12-36 for Nordstrand og 13-42 for Skrim.

Opplevelse

– Det kan ende med stortap igjen. Gjør vi mange tekniske feil, vil Storhamar få enkle mål på kontringer. Det erfarte vi i treningskampen mot det svenske topplaget Boden sist helg, sier Lian.

– For oss handler det om å beholde roen og spille oss til gode muligheter. Vi må for all del ikke skyte på halvsjanser og dårlige sjanser.

Treneren skulle gjerne hatt en enklere motstander første gang han leder Harstad i offisiell kamp.

– Samtidig tenker jeg at det blir en opplevelse både for meg og for jentene. Det bør være motiverende å få spille mot Storhamar. For spillernes del gjelder det å gå på banen for å klare å sette inn den gode taklingen eller lykkes med en finte, samt å ha det morsomt mens vi kjenner på nivået, sier Lian.