Det er bare noen av ingrediensene i Nordnorsk Fotballkonferanse. Den finner sted 14.-15. oktober i Harstad.

Harstad IL er arrangør for nyskapningen. Prosjektleder for konferansen er klubbens sportslige leder Dag-Jøran Olsen.

Han kan bekrefte flere sterke navn og klubber, som vil være til stede som foredragsholdere og paneldeltakere.

Vinnelag

Åge Hareide er et stort trekkplaster. Hareide overtok det danske fotballandslaget i desember i fjor. Han har tidligere ledet det norske landslaget (2004-2008), og på klubbnivå vært sjef i Molde, Rosenborg, Viking, Helsingborg, Brøndby, Örgryte og Malmö, og hadde en innholdsrik spillerkarriere i Hødd, Molde, Manchester City og Norwich i tillegg til å oppnå 50 landskamper.

– Hareide skal holde et foredrag med tittelen ”The Winning Team”, altså hvordan skape et vinnerlag. Han skal prate om hvordan han har fått suksess og opplevd den med sine lag, sier konferanseleder Olsen.

Avtalen med Hareide ble signert onsdag.

– Det er stort for oss å kunne presentere Hareide, som er landslagssjef i Danmark og har ledet lag til seriemesterskap både i Norge og Sverige, sier Olsen.

Islandsk teori og praksis

I fotball handler det meste om å treffe på riktig tidspunkt. I så måte vil nordnorsk fotball lytte spent til innspillene fra Jóhannes ”Joey” Harðarson i kjølvannet av Islands oppsiktsvekkende framgang og prestasjoner i sommerens europamesterskap.

Harðarson trappet ned i 2008 etter fem sesonger i Start. Karrieren på toppnivå startet med spill for Akranes hjemme på Island i 1995 og gikk via Maastricht og Groningen i Nederland før han havnet i Norge. Harðarson fikk også landskamper i 2005 før han ble skadd. Nå er han assistenttrener for Fløy i 2.-divisjon, koordinator for Flekkerøy-klubbens senioravdeling, og har en rolle i junioravdelingen. I fjor var han trener i islandsk eliteserie.

– Harðarson skal gi konferansedeltakerne innsikt i hvordan barn- og ungdomsfotball drives på Island. Det er også tanken at han skal ha praksisøkter med barn- og ungdom, sier Olsen.

Det er også klart at Strømsgodsets fysiske trener og teamleder Jørgen Ingebrigtsen skal være foredragsholder. Harstadværingen skal snakke om skadeforebygging før, under og etter sesong.

Lærerikt

Det er uvisst hvor stor interessen vil være i landsdelen for konferansen fordi invitasjoner sendes ut til klubbene først torsdag.

– Vi tror konferansen er spennende fordi vi ønsker konkrete tema. Personlig er jeg lei av generelle foredrag og historiefortelling fra Barcelona og Ajax. Målet er at deltakerne - om du er trener for et 12-årslag eller et a-lag - skal gå ut fra Nordnorsk Fotballkonfernse og ha lært noe konkret, sier Olsen.

KONFERANSELEDER: Dag-Jøran Olsen Foto: Øyvind Askevold Kaarbø