Landslagstreneren i amerikansk fotball var mandag i Harstad for å overvære treningen til Harstad Corsoirs - byens lokale lag innen idretten. Etter treningen var Benestad-Johansen positiv i sin uttalelse av hva han hadde vært vitne til i Hålogalandshallen.

– Laget har tydeligvis jobbet godt i tida de har drevet klubben. Her har det utviklet seg en kjerne av spillere som virkelig vil satse for å komme seg videre, sier Benestad-Johansen.

Rådet som landslagstreneren vil gi til utøverne er å etter hvert prøve å bli en del av det norske seriesystemet.

– Her er det per dags dato 18 lag fordelt på tre nivåer. Slik jeg oppfattet treningen, så vil gjengen som de nå råder over ha gode muligheter til å være på nivå med flere lag som allerede er en del av seriesystemet, mener landslagstreneren.

To utfordringer

Det er likevel to nøkkelområder som Benestad-Johansen mener bør være et fokuspunkt for laget framover.

– De har nok en god kjerne på 20-25 spillere. Men skal de ut i et seriespill, så bør man prøve på å utvide stallen ytterligere, mener landslagssjefen.

Han understreker også at det på det sportslige planet er mest utvikling å hente på ett plan.

– Det er ett område innenfor idretten som ofte krever mer fokus enn de andre for å utvikle seg i denne idretten. Det dreier seg om det offensive spillet. Her dreier det seg om å beherske et stort spekter som innebefatter ulike nyanser. Her har også Harstad Corsoir mest å hente. Det defensive spillet dreier seg mer om instinkt og kraft, og er et lettere område å beherske. Det er også et område som laget virker å ha ganske god kontroll på, mener landslagstreneren.

– Det er mye utvikling å hente gjennom å melde seg på i et seriespill og spille offisielle kamper. Da vil man garantert ta ytterligere steg som lag, mener Benestad-Johansen.

– Pengene rår

Men de største utfordringene finner man på det utenomsportslige feltet.

– Vi er en liten idrett som ikke har store støtteordninger. Når man må reise langt - og må sette seg på fly for å komme seg til kamp - er det store kostnader involvert. Som et standard regnestykke for å komme seg i gjennom en sesong økonomisk, regner man en utgift på mellom 200.000 og 250.000 kroner. i Harstad Corsoirs tilfelle representerer det en kostnad på 10.000 kroner per spiller. Derfor må det gjøres en stor jobb for å legge et økonomisk grunnlag for at lasset ikke skal veltes i første sesong. Dugnadsjobbing og stønadssøking er sentrale punkter som man bør gå i gang med, sier landslagstreneren.

– Så bør man også ha en fotballbane i full størrelse som hjemmearena. Hålogalandshallen er en fin treningshall. Men det er ikke mulig å spille kamper her, sier Benestad-Johansen.

Foto: Ivar Hjelvik